Wanita kini sudah boleh menunggang motosikal di Arab Saudi

Selama ini wanita Saudi boleh tengok sahaja motosikal yang diminati
Jualan motosikal di negara Arab Saudi dijangka naik mendadak menjelang 2018, dan tentunya akan menarik perhatian pengeluar motosikal sedunia, terutama sekali pasaran motosikal kecil, dan juga skuter. Ini berikutan persetujuan  Kerajaan Arab Saudi untuk membenarkan wanita untuk menunggang motosikal. Ini berikutan pemansuhan Undang-Undang yang melarang wanita dari memandu tanpa disertai dengan kehadiran seorang lelaki.

Undang-undang ini telah menghalang wanita dari memandu kenderaan di Arab Saudi selama beberapa dekad. Pada mulanya wanita hanya boleh memandu kereta dengan kehadiran orang lelaki dewasa di sebelah, tetapi kini mereka juga boleh menunggang kenderaan beroda dua setelah berumur 18 tahun.

Wanita-wanita yang mempunyai lesen memandu antarabangsa kini boleh menunggang di Arab Saudi tanpa perlu melalui mana-mana sekolah memandu. Dan, Kerajaan telah memberi jaminan bahawa tiada lagi diskriminasi atau gangguan terhadap pemandu wanita akan diamalkan, setelah ia berkuatkuasa dari bulan Jun 2018 kelak.
atau menunggang secara rahsia di padang pasir....

No comments: