Cornish dan Gabit Habibullah juara FIM Supermoto Singapura


Podium Kelas Terbuka Singapura
Kejuaraan FIM Asia SuperMoto yang pertama di Singapura telah berlangsung dalam cuaca cerah semalam. Litar yang mencabar menanti para pelumba di laluan berturap 18 selekoh di Litar Karting KF1 yang terbukti sukar bagi beberapa penunggang. Ini bermakna lonjakan sewaktu permulaan dengan 'holeshote' kemungkinan besar akan menentukan kedudukan hadapan memandangkan penunggang tidak mampu membuat kesilapan semasa perlumbaan dan kurangnya peluang untuk memintas.

Pelumba United Kingdom Lewis Cornish, Trakarn Thangthong dari Thailand dan Khairi Zakaria dari Malaysia mengekalkan prestasi cemerlang mereka di trek, dan juara Malaysia Muhd ​​Habibullah membakar litar dengan kemunculan semula yang hebat selepas kecederaan Motocross pada Oktober 2017.

Moto 1
Perlumbaan rasmi pertama kejohanan di Singapura bermula dengan pemimpin kejohanan Lewis Cornish sekali lagi menerobos ruang untuk membuat holeshot, yang merupakan faktor penentu untuk memimpin perlumbaan. Mengetahui bahawa Simon mengekorinya di tempat kedua di belakang, dia tidak mampu membuat sebarang kesilapan.
Lewis Cornish
Di belakang Simon, Muhd ​​Habibullah yang masih belum benar benar pulih dari kecederaannya mengekori di belakang. Pada permulaan perlumbaan, beliau telah terperangkap dalam pertempuran empat hala dengan Yasushi Matsumoto dari Jepun, Trakarn Thangthong dari Thailand dan rakan senegaranya Khairi Zakaria, tetapi juara 2016 tahu apa yang perlu di lakukan untuk mengekalkan kedudukannya yang kedua.

Moto 2
Hujan lebat yang disertai dengan kilat yang datang sejurus selepas perbarisan di grid telah memaksa juri dan penganjur untuk membatalkan Moto 2. Keputusan ini dibuat dengan mengambilkira keselamatan penunggang.

Keputusan keseluruhan dalam pusingan ini telah didasarkan pada keputusan Moto 1, sekaligus menobatkan Lewis Cornish dari United Kingdom sebagai juara FIM Asia SuperMoto Championship 2017 - Juara Kelas Terbuka Singapura. Muhd ​​Habibullah dari Malaysia pula mengambil podium teratas kelas Asia buat pertama kalinya musim ini.
Muhd Habibullah
Pusingan akhir Kejohanan SuperMoto FIM Asia 2017 akan diadakan di Bukit Jalil, Malaysia pada 16 dan 17 Disember 2017.

Podium Kelas Asian

Pelumba Denmark, Simon Vilhelmsen

Pelumba Japan Yasushi Matsumoto diekori Trakarn Thangthong dari Thailand

Khairi Zakaria

Trakarn Thangthong

No comments: