Mara Liner Sdn Bhd jual bas elektrik


Jalinan kerjasama strategik bagi menjalankan pembangunan, pembuatan serta kejuruteraan bagi penghasilan bas elektrik untuk pasaran tempatan telah dimaterai antara GO Automobile Manufacturing Sdn Bhd (GO Automobile) dan Mara Liner Sdn Bhd (MLSB) serta Higer Bus Company Limited .  Hasil kerjasama tersebut, MLSB juga dilantik sebagai wakil jualan sah selain menyediakan perkhidmatan selepas jualan bagi semua produk Go Auto termasuklah bas elektrik.

" Kami berbesar hati kerana diberikan peluang oleh MLSB," kata Pengarah Eksekutif GO Auto, Dato' SM Azli SM Nasimuddin Kamal. Pihaknya turut menyerah seunit bas elektrik kepada MLSB bagi tujuan latihan dan penyelidikan. Kerjasama ini dianggarkan menelan kos pelaburan lebih daripada RM30 juta selain bakal melonjakkan lagi GO Automobile dan MLSB dalam industri pengangkutan negara lebih berdaya saing dalam teknologi kenderaan elektrik (EV).  Ini secara tidak langsung meletakkan GO Automobile sebagai antara syarikat peneraju utama yang komited mahu membangunkan ekosistem EV secara serius.
 Go Automobile & MLSB menandatangai majlis perjanjian persefahaman (MoU) dalam acara Memacu Agenda Bumiputera pada April lepas yang turut disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. Dengan perjanjian itu, GO Automobile bakal membekal bas elektrik kepada MLSB bagi program di bawah UNIBUS Initiative yang akan dilaksanakan di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Johor pada Januari 2018 sebelum meneruskan ke universiti pengajian awam lain.

No comments: