Cabaran Teraju Superb MOD dilancar

Saingan "SUPERB MOD Challenge" telah diwujudkan asil permintaan dari peserta MotoNation SUPERB "Walk-In Biz Pitch" yang menimbulkan minat untuk bersaing dalam pembinaan auto.

Enam usahawan bengkel bumiputera telah dipilih untuk menampilkan kreativiti dan bakat dalam Cabaran MOD SUPERB ini untuk peluang memenangi wang tunai RM80,000. Sebelum itu, kumpulan usahawan Bumiputera yang mengendalikan bengkel kenderaan telah menghadiri sesi penganjuran di mana tiga usahawan dipilih untuk membina sebuah kereta kustom dan tiga peserta lain dipilih untuk membina motosikal kustom dalam tempoh satu bulan. Mereka adalah dari kalangan lebih daripada 30 orang yang telah menyatakan keinginan untuk bersaing dalam membina kereta kustom.

Md. Fathi Hazwan Md. Ayub dari Grenade Autoworks, Mohd. Muzill Abdul Rahim (Goms Auto Services) dan Adriana Zuleika Azmi (ProDRAG Motor Sport) akan bertanding dalam kategori kereta manakala Mohamad Khairi Zainal Abidin (Eastern Bobber Custom Cycle), Mohamad Irwan Mohd. Azlan (FNG Works) dan Muhammad Khalid Musa (Rusty Factory / Arlip Motor Work) dalam kategori motosikal.

Pertandingan ini dianjurkan bersama oleh TERAJU dan Procara Entertainment Sdn Bhd. Pesaing masing-masing akan diberikan kereta atau motosikal yang sama untuk dikerjakan, diberi anggaran RM10,000, dan diperlukan untuk mendokumenkan keseluruhan proses binaan dalam video. Semasa pembinaan, peserta juga akan memastikan mereka mematuhi undang-undang yang sedia ada sebelum semua kenderaan diperiksa untuk kesesuaian jalannya. Mereka juga diminta untuk mempromosikan keselamatan jalanraya.

Pemenang akan dipilih pada 3 Disember semasa karnival automotif dan gaya hidup MotoNation yang akan diadakan dari 1-3 Disember di Putrajaya. Peserta akan diadili melalui pengundian dalam talian, pengundian oleh pelawat ke pameran, dan oleh panel hakim bebas dari industri automotif.

Pemenang setiap kategori akan menerima RM30,000, manakala tempat kedua dan ketiga akan menerima hadiah sebanyak RM10,000 dan trofi. Semua peserta juga akan diserap untuk program bimbingan perniagaan selama tiga bulan.

Skim Permulaan Usahawan Bumiputera atau SUPERB TERAJU yang pertama diperkenalkan pada tahun 2014 untuk mencapai ekonomi Bumiputera yang bermakna, berdaya tahan dan mampan penyertaan dengan cara mengenal pasti dan memupuk individu dan syarikat dengan berdaya maju dan penemuan perniagaan, idea dan penemuan perniagaan dari berbagai sektor dan kategori.

No comments: