Toyota Eco Youth 2017 endah alam sekitar


Juara TEY 2017 SMK Raja Perempuan Ipoh
12 buah sekolah dari seluruh pelusuk negara telah mempersembahkan projek mereka untuk memulihara alam sekitar di Konvensyen dan Pameran Belia Toyota Eco yang dianjurkan oleh UMW Toyota Motor yang diadakan semalam.

Program yang melibatkan 72 pelajar dan 24 guru tersebut telah dilancarkan pada 2 Mac 2017 dan penilaian akhir untuk memilih pemenang telah diadakan pada 10 Oktober 2017.

UMW Toyota Motor telah menganjurkan acara Toyota Eco Youth (TEY) selama 16 tahun, yang bertujuan untuk menanamkan kepentingan memelihara alam sekitar dan penyelesaian yang mampan alam sekitar di kalangan pelajar remaja. Tema "Mengurangkan Jejak Karbon" tahun ini amat bermakna kerana kesannya terhadap pemanasan global dan perubahan iklim tidak boleh diabaikan lagi. Pengurangan jejak karbon secara langsung berkaitan dengan membanteras pelepasan gas rumah hijau seperti karbon dioksida, metana, nitrous oksida dan sebagainya untuk mengurangkan kesan pemanasan bumi.
Pemenang tempat kedua,  SMK Lopeng Tengah Miri Sarawak
Timbalan Pengerusi UMW Toyota Motor Encik Akio Takeyama berkata, "Toyota Motor Corporation mewujudkan inisiatif global - Cabaran Alam Sekitar Toyota 2050, yang mengenal pasti 6 isu alam sekitar yang perlu ditangani dalam 3 dekad akan datang seperti pengurangan CO2 (dalam kenderaan baru , kitaran hidup dan tumbuhan), pengoptimuman penggunaan air dan mewujudkan masyarakat yang mengamalkan kitar semula serta mewujudkan masyarakat masa hadapan yang selaras dengan alam semula jadi."

Pelajar yang menyertai program ini memperoleh kemahiran yang berguna melalui metodologi penyelesaian masalah Toyota. Selain menyelesaikan masalah alam sekitar, mereka juga meningkatkan kemahiran komunikasi mereka sambil membina keyakinan diri mereka dan bekerja sebagai satu pasukan.
Tempat ketiga diraih SMK Balai Besar Dungun

Sekolah-sekolah yang mengambil bahagian untuk 2017 TEY adalah:
1. SMK BANDAR PUTRA, SEGAMAT, JOHOR
2. SMK DATO 'SYED AHMAD, KUALA NERANG, KEDAH
3. SMK TOK JANGGUT, PASIR PUTEH, KELANTAN
4. SMK BUKIT BARU, BUKIT BERUANG, MELAKA
5. SMK DATUK 'HJ. ABDUL SAMAD, PORT DICKSON, NEGERI SEMBILAN
6. SMK ROMPIN PERMAI, KUALA ROMPIN, PAHANG
7. SMK RAJA PEREMPUAN, IPOH, PERAK
8. SMK PERMATANG TOK LABU, SEBERANG PERAI, PULAU PINANG
9. SMK PINGGAN-PINGGAN, PITAS, SABAH
10. SMK LOPENG TENGAH, MIRI, SARAWAK
11. SMK TELOK PANGLIMA GARANG, KUALA LANGAT, SELANGOR
12. SMK BALAI BESAR, DUNGUN, TERENGGANU

Juara projek sekolah dipilih berdasarkan keberkesanan projek dalam memelihara alam sekitar dan mengurangkan jejak karbon, persembahan berkesan dan pameran kreatif projek-projek. Guru yang membimbing para pelajar juga diraikan semasa upacara penutupan. Guru terpilih dipilih berdasarkan nasihat yang tepat dan panduan yang berkesan.

Juara menerima hadiah wang tunai RM10,000 manakala pemenang tempat kedua dan ketiga masing-masing membawa pulang RM7,000 dan RM5,000. Di samping itu, pemenang untuk persembahan terbaik, pameran terbaik dan laman blog terbaik juga menerima RM1,000 setiap satu. Saguhati RM500 setiap seorang juga diberikan kepada guru terpilih semasa program tersebut.

No comments: