Jika saya perlu bertarung, saya akan berjuang - Marquez

Morbidelli, Rossi, Dovizioso, Marquez, Viñales, Zarco
 Satu persidangan akhbar telah diadakan menjelang Grand Prix Motosikal Shell Malaysia hujung minggu ini. Pendahulu kejohanan Marc Marquez (Repsol Honda Team), saingannya Andrea Dovizioso (Pasukan Ducati), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS), Valentino Rossi dan Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) telah hadir bersama-sama untuk bercakap mengenai hujung minggu ini bilamana kedua-dua gelaran MotoGP™ dan Moto2™ menjadi titik penentu perebutan buat kali pertama.
Marquez
Marc Marquez kini berada dalam kedudukan 33 mata di depan pencabar terdekatnya Dovizioso dan bakal melakukan serangan pertamanya untuk gelaran juara keseluruhan. "Salah satu sasaran utama adalah berusaha menamatkan perlumbaan, dan berada pada tahap yang sama dengan mentaliti yang sama, namun jelas ia nya nyata terasa sedikit berbeza dan ia adalah hujung minggu yang istimewa. Tetapi sebaliknya, saya mempunyai motivasi dan mentaliti yang sama dan saya akan cuba untuk menjalani sesi latihan secara maksimum untuk bersedia bagi perlumbaan akhir, dan kami akan melihat bagaimana kami boleh bertarung dan menyelesaikan persaingan hari Ahad. Ramai pelumba yang pantas di sini, dan kami melakukan banyak latihan di sini semasa ujian pramusim, jadi ia akan menjadi hujung minggu yang sengit. Saya mempunyai beberapa kelebihan dan kekurangan di litar ini pada masa lalu, jadi ia nya bukanlah salah satu litar terbaik saya. Kita akan lihat apa yang boleh kita capai hujung minggu ini. Tetapi saya mempunyai kelebihan yang baik dengan dua perlumbaan berbaki, dan kami akan cuba untuk berada pada tahap yang baik dan memikirkan tentang kejuaraan. Tetapi jika saya perlu bertarung, saya akan berjuang."
Dovizioso
Andrea Dovizioso juga bercakap hal yang sama, dengan mengatakan dia akan mencuba sebaiknya untuk mengekalkan persaingan gelaran keseluruhan: "Selepas penamat yang buruk di Phillip Island, saya pergi ke Langkawi selama tiga hari, dan saya menikmati cuaca dan pantai bersedia untuk hujung minggu ini. Kami tahu ia nya sukar tapi pintu kejuaraan masih terbuka dan kami akan cuba segalanya. Kita perlu bersedia dalam semua keadaan. Tahun lepas ia merupakan kemenangan dan pertempuran yang menakjubkan dengan Valentino dan Iannone. Saya mempunyai kenangan yang baik dan saya sangat gemar menunggang di litar ini. Pada masa lalu di litar kering kami tidak begitu kompetitif, tetapi saya menjangkakan ia nya akan berbeza tahun ini. Kami akan cuba mendapatkan hasil yang terbaik, dan kemudian kami akan melihat apa yang dilakukan Marc dan pelumba lain. Kami turun hujung minggu ini untuk memenangi perlumbaan, dan harapan ini tidak akan kami ubah."
Viñales
Persaingan bagi mahkota kejuaraan kini hanya di antara kedua dua mereka, dan tekanan tidak lagi dirasai Viñales. Selepas satu langkah besar ke hadapan di Phillip Island, pelumba ini yakin menjelang Sepang, dan mampu menyulitkan keadaan bagi pelumba lain di hadapan. "Saya begitu menikmati acara di Phillip Island. Saya tidak mengharapkan untuk berada di podium kerana saya kehilangan beberapa saat apabila saya bersentuhan dengan Iannone tetapi saya mendesak sepenuhnya. Tetapi kami telah mampu memulihkan maklumbalas terutamanya dengan tayar depan, dan ini penting bagi Sepang. Mari kita lihat apa yang boleh kami lakukan pada hujung minggu ini tetapi saya yakin kita boleh melakukan satu lagi persembahan yang hebat. Ini adalah satu litar yang saya suka, saya sentiasa laju dan dengan keputusan yang baik, dan ia nya juga baik untuk Yamaha. Dan saya juga rasa baik dalam keadaan yang sukar. Kami bergelut sepanjang tahun di semua litar basah dan kemudian dalam masa 20 minit kami mendapat jawapannya! Mungkin akan hujan di sini, dan ini akan membuka peluang untuk membuktikan yang kami telah menjumpai jawapan tersebut."
Rossi
Kebanyakan penunggang telah bercakap tentang GP Australia dan persaingan yang luar biasa, termasuk Rossi. Beliau merupakan pelumba yang paling berjaya di litar itu dengan rekod enam kemenangan. Anak Itali tersebut sangat menyukai litar tersebut, tetapi ia adalah hujung minggu yang paling sukar baginya untuk tahun ini: "Ia merupakan satu keseronokan untuk bertarung dalam perlumbaan di Phillip Island. Dan ia merupakan keputusan yang penting, terutama bagi saya selepas kecederaan, dan juga untuk pasukan. Saya amay menyukai trek ini, saya menunggang jentera 250 ketika di sini untuk kali pertama dan ia sangat mengujakan untuk menunggang jentera MotoGP. Tetapi sepertinya cuaca buruk telah mengikuti kami di mana-mana sepanjang musim! Kami akan berusaha bersaing dalam semua keadaan. Saya tidak sekuat seperti tahun lepas dalam keadaan basah, tetapi kami berharap untuk menjadi kuat. Sepang akan menjadi perlumbaan yang paling mencabar musim ini kerana ia sangat panas."
Zarco
Sementara itu, Johann Zarco berpendapat GP Australia merupakan langkah penting, dan menyedari bahawa dia tiba di Malaysia dengan pengalaman yang lebih banyak berbanding dengan ujian: "Apabila saya menyaksikan kembali persaingan di Phillip Island, melihat semua orang yang potong memotong, dan saya senang menjadi sebahagian daripada mereka, berjuang di peringkat tertinggi, dan saya gembira dengan hujung minggu yang dilalui. Kami mempunyai peningkatan yang baik yang saya harapkan yang sama juga di sini. Jika saya dapat merasakan perasaan yang sama, saya ingin menjadi sebahagian daripada perjuangan untuk podium atau untuk kemenangan. Saya menyimpan harapan untuk kembali ke sini pada hari Ahad ini! Pantas di Phillip Island merupakan pengalaman emosi yang istimewa, tetapi di sini agak berbeza kerana kami diuji di sini. Dan saya dapat merasai pengalaman yang telah saya peroleh dari bulan Februari hingga Oktober. "
Morbidelli
Franco Morbidelli merupakan penyumbang akhir dalam pusingan pertama soalan. Tidak mempunyai sebanyak kelebihan seperti Marquez, dia masih mempunyai kesempatan yang tinggi untuk menguasai gelaran hujung minggu ini. Tenang seperti biasa, pelumba Itali itu berkata dia akan berusaha seperti biasa: "Saya akan cuba menghadapi hujung minggu ini seperti biasanya. Saya tahu ia akan menjadi agak sukar dan ia tidak akan menjadi GP yang biasa tetapi saya akan cuba untuk bertenang, lakukan tugas saya dan menunggang secepat mungkin. Saya sangat sukakan Sepang, terutamanya dengan permukaan baru dengan benjolan yang berkurangan sekarang. Ia sangat bagus untuk menunggang di sini. Mudah-mudahan ia akan menjadi kering atau basah, saya lebih sukakan cuaca cerah. Di Australia kedua-dua KTM kami benar-benar pantas, saya cuba mendapatkan lebih banyak mata dan bertarung dengan Binder tetapi tidak dapat mengalahkannya pada akhirnya. Tapi tempat ketiga adalah baik untuk Kejuaraan. "Kejuaraan MotoGP™ dan Moto2™ pastinya tetap menjadi buah mulut hujung minggu. Aksi di litar kini bermula pada hari Jumaat pagi, sebelum semuanya berada di garis penentuan tibanya hari Ahad."

No comments: