Superbike berkuasa jet


MTT Turbine Superbike, juga dikenali sebagai Y2K Turbine Superbike, merupakan motosikal yang dikuasaki oleh enjin turboshaft. Apabila Presiden MTT, Ted Mclntyre membuat keputusan untuk menambah motosikal untuk barisan model motosikal syarikatnya, beliau melantik Kristian Travert, bekas pelumba basikal, untuk mengetuai projek ini.

Jentera ini dikuasakan oleh enjin helikopter jenis turbin gas Rolls-Royce Allison-Model 250  yang mampu menghasilkan 320 shp (240 kW) pada 6,000 rpm.Tidak seperti beberapa motosikal berkuasa jet sebelum ini yang menggunakan enjin jet besar untuk keasa tujahan terus, enjin turboshaft pada model ini memacu roda belakang melalui kotak gear dua kelajuan dengan hantaran akhir rantai. Enjin yang digunakan mampu menggunakan diesel dan juga bahan api jet.


Pada tahun 2008, MTT berhasrat untuk mengeluarkan satu lagi model yang lebih kuat iaitu model "Streetfighter," dengan 420 hp(310 kW) daripada enjin Allison 250-20b, tetapi ia tidak pernah dihasilkan.

Oleh kerana kuasanya disalurkan melalui melalui sistem penghantaran 3 kelajuan Toyota yang dipasang pada sudut serong, kehilangan kuasa adalah agak tinggi dan motosikal ini hanya mampu menyalurkan sekitar 270hp pada roda belakang. Motosikal ini tidak mampu mencapai kelajuan yang hampir dengan 250mph.

http://youtu.be/TnUO7KGAC1s

No comments: