Amirul Hafiq Sertai Ujian Pra-musim Moto3


Pelumba remaja Malaysia, Amirul Hafiq Mohd Azmi mungkin mampu memenuhi impiannya bersaing dalam kejohanan dunia Moto3 tahun ini selepas beliau  diberikan satu peluang keemasan untuk    menyertai rakan se negara, Muhammad Zulfahmi Khairuddin di Eropah untuk  2 pusingan ujian rasmi  IRTA .

Ketua Pegawai Eksekutif SIC Dato 'Razlan Razali  berkata Amirul Hafiq, yang mempunyai dua tahun pengalaman bersaing dalam kejohanan berprestij Piala  Red Bull Rookies , telah dijemput oleh Ajo Motorsports untuk menggantikan Nicolas Ajo yang tercedera. Nicolas juga merupakan anak pemilik pasukan tersebut iaitu Aki Ajo, yang akan bersaing untuk Techno Avant Racing dalam musim baru.  Amirul akan menguji jentera Moto3 KTM Nicolas dengan pasukan Aki , yang akan menilai kemungkinan Amirul untuk mengambil bahagian dalam kejohanan dunia tahun ini.

"Kami berbangga  mengumumkan bahawa kami telah menghantar Amirul Hafiq untuk menyertai Fahmi bagi mengambil bahagian dalam ujian pertama Moto3 di Almeria dan Valencia. Ujian pertama adalah tidak rasmi tetapi ujian Valencia merupakan ujian IRTA rasmi pertama yang dijadualkan dari Februari 12-14, 2013.


"Ini adalah peluang keemasan untuk Amirul, dan tertakluk kepada prestasi beliau, Amirul mempunyai  peluang seumur hidup untuk menyertai kejohanan dunia tahun ini," Dato Razlan berkata.

Amirul mencipta sejarah pada tahun 2011 apabila beliau menjadi pelumba Malaysia pertama dipilih untuk Piala Rookies Red Bull dan dia selesai musim ke-18 keseluruhan dengan 44 mata. Beliau telah dikekalkan untuk tahun kedua pada tahun 2012 di mana beliau meningkatkan prestasi beliau dengan kedudukan keseluruhan ke-16 dengan 63 mata.

Sambil melahirkan keyakinan dengan keupayaan Amirul Hafiq yang berusia 16 tahun dan berdasarkan dua tahun beliau pengalaman semasa Red Bull Rookies Cup, Dato Razlan berkata ia terlalu awal untuk membuat sebarang spekulasi.

"Kami akan melihat prestasi beliau pada ujian tersebut dan mendengar penilaian Aki ... biar Amirul pulang dulu ke Malaysia sebelum kita membuat apa-apa keputusan ," kata Dato Razlan, yang juga mengumumkan bahawa SIC akan akan menghantar 2 pelumba lain - Muhammad Ammar Hafiq dan Husni Aizat Abdul Malek - ke Sepanyol untuk program pembangunan pelumba berasingan.


"Kami masih dalam proses penjadualan ujian  untuk kedua-dua penunggang Muhammad Ammar dan Husni Aizat di Sepanyol. Langkah pertama bagi mereka adalah untuk mengujimotosikal  KTM Moto 3  untuk CEV Sepanyol dan mereka akan dinilai oleh Aki Ajo.

 "Hanya seorang pelumba akan dipilih untuk mengambil bahagian dalam CEV Sepanyol tahun ini dengan sekurang-kurangnya satu atau dua wildcard MotoGP," Dato Razlan berkata merujuk kepada  Grand Prix Motosikal Malaysia pada bulan Oktober 2013 kelak.

Muhammad Ammar dan Husni Aizat merupakan pendahulu dalam kategori junior untuk  Piala 250  SIC Ninja 2012- satu program baru yang diperkenalkan oleh SIC dengan kerjasama Kawasaki, Pirelli dan BikeArt Racing untuk mencungkil bakat-bakat baru dan membangunkan mereka untuk menjadi pelumba bertaraf dunia seperti Muhammad Zulfahmi. Di samping itu, Razlan berkata bahawa beliau turut gembira dengan komitmen Zulfahmi dalam latihan pra-musim beliau dan berharap bahawa pelumba 21 tahun itu Banting lama bolehmemperbaiki prestasinya pada tahun 2013 dengan pasukan baru beliau iaitu Red Bull KTM Ajo Racing Team.

"Fahmi telah berlatih dan meningkatkan kecergasan beliau. Kami telah menugaskan Jurulatih Peribadi Fahmi dan dia telah menunggang Motocross dan Supermotard sebagai latihan berterusan luar musim.

"Saya percaya Fahmi berada dalam keadaan yang baik, tetapi mari kita lihat bagaimana ujian kali pertama Fahmi dengan jentera baru, dan kesesuaiannya  dalam pasukan. Mari kita lihat hasil  ujian pertama dahulu sebelum membuat sesuatu andaian, " kata Dato' Razlan.

No comments: