Kembara tahunan pemilik Kawasaki CBU

Kawasaki Malaysia Sdn Bhd sekali lagi telah menganjurkan perjalanan untuk pemilik model import CBU Kawasaki. Kali ini cara tahunan tersebut telah dirancang untuk mengembara laluan dari Shah Alam ke Melaka, sebelum menuju ke Cherating, Pahang. Lebih 50 motosikal telah mengambil bahagian dalam acara tahunan yang bermula dari premis Kawasaki Malaysia di Glenmarie, Shah Alam pada 21 Disember 2012.

Perjalanan tahun ini yang berjumlah melebihi seribu kilometer telah berlepas dari Shah Alam menuju selatan melalui jalan lama menyusur pantai Selangor dan Negeri Sembilan ke arah Port Dickson untuk hentian isian bahan api pertama, sebelum berhenti rehat di Dataran Teluk Kemang untuk makan tengah hari. Perjalanan tersebut kemudiannya disambung ke Melaka untuk tiba di bandar Melaka bersejarah pada awal petang bagi penginapan malam pertama. Para peserta juga telah berpeluang untuk bertemu dengan sahabat dari Melaka yang turut menyertai konvoi tersebut di dua perhentian kedai pengedar Kawasaki Melaka sewaktu perjalanan tersebut.

Awal keesokan harinya, konvoi ini telah bersedia untuk menunggang laluan jauh ke Kemaman, Terengganu. Kumpulan motosikal ini telah bergerak memasuki lebuh raya Utara-Selatan sebelum keluar di persimpangan Tangkak dalam perjalanan mereka menuju ke arah Segamat.

Dari sana, konvoi ini telah melalui laluan ke Bandar Muazzam Shah untuk hentian isian bahanapi, sebelum menyambung perjalanan ke Gambang. Konvoi ini kemudiannya telah memasuki lebuhraya Pantai Timur untuk ke arah Cherating, sebelum memasuki laluan jalanraya persekutuan ke arah Kemaman, Terengganu untuk makan tengah hari.
Selesai makan dan berehat seketika, mereka berpatah balik ke arah Cherating untuk hentian malam kedua mereka di Sanctuary Resort. Beberapa aktiviti yang menyeronokkan berisi pantai dipenuhi petang, diikuti oleh permainan dalaman dan bertuah cabutan diadakan semasa makan malam.


Hari ketiga dan terakhir juga merupakan satu perjalanan pulang yang panjang, tetapi para peserta bersyukur kerana bersyukur kerana cuaca menyebelahi mereka. Kumpulan motosikal ini telah kembali memasuki Lebuhraya Pantai Timur untuk menuju ke arah Temerloh. Beberapa peserta dari Johor telah berpecah di persimpangan Gambang untuk pulang ke selatan, manakala yang lainnya menuju ke sebuah restoran di Kg Bangau, Temerloh. Bandar Temerloh juga dikenali sebagai titik tengah Semenanjung Malaysia juga juga digelar sebagai 'Bandar Ikan Patin'. Sajian ikan patin (nama saintifik: Pangasius sutchi) yang dimasak dengan tempoyak merupakan makanan tempatan istimewa yang amat terkenal. Ia merupakan satu spesis ikan air tawar yang diternak dalam sangkar di Sungai Pahang yang mengalir melalui Temerloh dan sangat digemari oleh pencinta ikan.

Perjalanan pulang ke Kuala Lumpur telah dilengkapkan dengan hentian terakhir di kawasan rehat Gombak sebelum berjabat salam sesama mereka selepas tamat satu lagi konvoi tahunan berjaya.

Kembara Kawasaki CBU ini merupakan sebahagian daripada pelbagai aktiviti menarik yang diadakan oleh Kawasaki Malaysia untuk pelanggan mereka. Layari www.kawasaki.com.my untuk mengetahui acara bulanan yang dianjurkan.

No comments: