Tunggangan Amal Langkawi 2012

Tunggangan amal juga sering dirancang oleh pelbagai badan kebajikan mahupun kelab kelab, dan juga kumpulan bermotosikal baik dari yang kecil mahupun yang berkuasa tinggi. Tunggangan Amal Antarabangsa Langkawi 2012 (LICR'12) merupakan salah satu aktiviti amal tahunan seumpama ini.

Pada tahun ini, tunggangan tersebut telah dianjurkan dari 7-10 Jun 2012 dari Kuala Lumpur ke pulau legenda Langkawi di Kedah, Malaysia. Ini merupakan kali kedua acara ini dianjurkan, yang telah menyaksikan kumpulan penunggang dari Malaysia, Singapura, Thailand, India, Britain, Kanada, Amerika Syarikat dan Jerman mengambil bahagian dalam acara ini.

Perjalanan amal ini telah bermula dari dari Naza World, Petaling Jaya pada 7 Jun 2012 menuju ke utara melalui lebuh raya PLUS ke jeti Kuala Kedah. Sesampainya di sana, semua motosikal telah dimuatkan ke atas tongkang kargo yang akan menyeberang ke Pulau Langkawi. Penyeberangan kargo dari Kuala Kedah biasanya mengambil masa kira-kira enam jam untuk sampai ke Pulau Langkawi, manakala para peserta pula menaiki katamaran penumpang berkelajuan tinggi mengambil masa kira-kira satu jam dan empat puluh lima minit. Para peserta telah dibawa ke tempat penginapan mereka untuk berehat dan makan malam, sebelum diberi taklimat acara dan seterusnya berangkat ke Pelabuhan Tg Lembong Langkawi dengan bas sekitar 1 pagi untuk mengambil motosikal masing masing.

  Hari kedua percutian pulau hujung minggu tersebut merupakan hari acara bebas, di mana para peserta telah mengambil peluang untuk menjalani pelbagai aktiviti pelancongan. Peserta LICR'12 mendapatkan diskaun di banyak kawasan tarikan pelancong seperti menaiki kereta kabel Langkawi dan pulau pelancongan oleh bot, serta pelayaran di sekitar Pulau Langkawi sambil menyaksikan matahari terbenam yang merupakan pilihan popular di kalangan mereka.

Hari Tunggangan Amal LICR 2012 merupakan hari ketiga acara iaitu pada 9 Jun 2012. Para peserta telah dilepaskan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi, Tan Sri Khalid Ramli, untuk ke beberapa destinasi konvoi yang telah ditetapkan. Majlis penanaman pokok di Taman Lagenda Langkawiturut diadakan di mana para peserta turut membantu untuk menanam kira-kira 200 pokok pelbagai dipilih khas untuk menggalakkan peningkatan populasi burung di taman tersebut.

Perjalanan konvoi diteruskan ke Laman Padi yang terletak di Pantai Cenang Pantai, Langkawi di mana mereka telah makan tengahari bersama tetamu istimewa mereka iaitu 15 keluarga miskin dan 20 orang kanak-kanak yang menerima sedikit bantuan barangan dan wang tunai sumbangan oleh Bank Al Rajhi, komputer riba ikhsan dari Chai Ken Motors, dan sumbangan wang tunai dari pihak penganjur serta dari para peserta sendiri yang telah berjaya mengutip sejumlah RM5,311 untuk diagihkan kepada keluarga tersebut. Acara hari tersebut telah diakhiri dengan jamuan makan malam Gala LICR sebelum para peserta berangat untuk menghantar motosikal masing masing ke Tg Lembong untuk dibawa ke Kuala Kedah pada malam yang sama. Keesokan harinya kesemua mereka telah beangkan menaiki feri ke Kuala Kedah untuk mengambil motosikal sebelum berangkat bersama kumpulan kecil mereka dalam perjalanan pulang ke destinasi masing masing.

Di tamatkan dengan jaya nya, Tunggangan Amal Antarabangsa Langkawi kali kedua ini telah disokong oleh Pelancongan Malaysia dan juga Lembaga Kemajuan Langkawi (Lada) serta badan kerajaan yang lain seperti Kementerian Kebajikan Masyarakat dan juga PDRM. Para peserta membayar sekitar RM758 bagi hujung minggu empat hari tiga malam tersebut di pulau lagenda tersebut.
No comments: