Momos Forza 135Capsicum frutescens Forza

Apa tu?
Sudah tentu ramai yang pelik membaca atau cuba menyebut ayat tersebut. Capsicum frutescens merupakan nama saintifik bagi cili padi, manakala Forza pula ialah model Mofaz Motosikal atau Momos,kategori monkey-bike yang telah dipandu-uji baru baru ini.


Jentera comel 135cc ini memang mempunyai gaya tersendiri dan tampak mengujakan, dengan rekabentuk bercirikan Eropah yang menarik pada kerangka aloi aluminiumnya. Penggunaan aloi ini berjaya mengurangkan berat keseluruhannya, dan turut digunakan untuk lengan ayun belakang. Aloi ringan dan tegas ini menghasikan stabiliti dan ketegasan kerangka yang baik untuk tunggangan yang mantap. Jentera ini dilengkapi dengan brek cakera, tetapi perhatian harus juga diberikan kepada hos brek teflon yang digunapakai pada motosikal ini, dan juga kepada sistem gantungan monoshock bolehlaras di bahagian belakang. Dan ekzos bawah-ekornya dibekalkan oleh PDK untuk menghasikan bunyi yang padu dan mengasyikkan. Ianya menampilkan lampu hadapan yang cukup terang, dan disudahi dengan penggunaan lampu LED sebagai lampu utama belakang. Pendekata, jentera ini banyak menggunakan bahan dan peralatan berkualiti dalam pembikinannya.

Semua ini menyumbang kepada sebuah tunggangan yang mengujakan dan agak selesa alaupun dengan saiznya yang kecil. Daya pecutannya juga cukup untuk mengejutkan penunggang lain yang akan ketinggalan apabila lampu isyarat bertukar hijau, mungkin sedikit tergamam kerana tidak dapat mengejar anda degan segera.Jentera ini memang menarik tolehan ramai, dan memang sesuai dijadikan motosikal permulaan bagi anak anak muda yang mungkin ingin mula berjinak dengan jentera klac mati. Malah tidak menghairankan bahawa mungkin satu hari nanti akan wujud sebuah kelab Forza di Malaysia.


Inginkan kelainan dalam penampilan anda? Mungkin ini pilihan yang sesuai.

"Cilipadi pedas, padu, menyengat."


Spesifikasi
Enjin: Satu selinder 4-lejang SOHC
Gerek dan Lejang: 55 x 56
mm
Sesaran: 133.1cc
Nisbah mampatan: 9.1:1
Penghidup: Elektrik dan tendang
Nyalaan: Magneto CDI
Kotak gear: 4 kelajuan
Klac: Manual basah
Hantaran akhir: Rantai
Dimensi PxLxT: 688x1655x1055mm
Kelegaan: 180mm
Berat kering: 82kg
Kapasiti tangki bahanapi: 4 liter
Brek: Cakera Depan Belakang
Tayar: Dpn 3.3-12-41P Blkg 2.8-12-41P
Suspensi: Dpn Teleskopik hidraulik Blkg Monoshock
Sejukan: Udara
Karburetor: PZ20 26mm

2 comments:

Ximda said...

bro...moto ni rendah sangat x...agak2 org yg tinggi 183cm sesuai x bawak moto ni...?

haikal said...

alop bro...aku dah pening nh...aku kna kaji pasal motor momos 115cc...leh x ko bagi aku some imformation ntuk motor jenis nh....apa2 hal aku tgu ko kt blog nh...hahaha