Telegram henti perkhidmatannya


Telegram, yang merupakan sebahagian daripada pembangunan dan kemajuan Malaysia selama lebih daripada satu abad, akhirnya dihentikan pada 1 Julai 2012.

 Kemunculan Internet dan khususnya, e-mel, telah menyebabkan perkhidmatan itu menjadi usang, setelah berkhidmat kepada negara dan rakyat dengan setia selama 138 tahun yang lalu.

 Penyedia perkhidmatan Telekom Malaysia Berhad mengumumkan dalam satu iklan pada Ahad 1 Julai 2012 bahawa ia akan menamatkan perkhidmatan pada hari yang sama.

Talian telegraf pertama telah ditubuhkan oleh Jabatan Pos dan Telegraf  dari Kuala Kangsar ke Taiping pada tahun 1874. Ia menandakan permulaan era telekomunikasi di negara ini.

 Presiden Kesatuan Kebangsaan Pekerja Telekomunikasi Mohd Jafar Abd Majid berkata perkhidmatan telegram telah menghadapi banyak cabaran.

 “Pada tahun 1970-an dan 1980-an, telegram adalah satu-satunya alat komunikasi untuk menghantar mesej teks pendek dengan cepat, yang menjadikannya salah satu perkhidmatan terpenting dalam talian perkhidmatan kami.

 “Namun, apabila mesin faks, perkhidmatan pesanan ringkas pada telefon bimbit dan e-mel dibangunkan, telegram yang semakin tua itu perlahan-lahan kehilangan kegemilangannya.

 "Jadi, kerana semua perkembangan terbaharu ini, orang ramai berhenti menggunakan telegram," katanya.

 Mohd Jafar, yang telah bekerja di Telekom Malaysia sejak 30 tahun lalu, berkata pada tahun-tahun terakhirnya, perkhidmatan telegram hanya digunakan oleh organisasi lama.

 “Orang lama berpegang kepada telegram kerana ia memastikan mesej yang dihantar diterima oleh penerima. Perkhidmatan seperti faks tidak mempunyai kemudahan ini.

 "Apabila teknologi berkembang, telegram tidak dapat bersaing," katanya.

 Banyak negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah menghentikan perkhidmatan telegram mereka sendiri.

 Di Amerika Syarikat, gergasi komunikasi Western Union menghentikan semua perkhidmatan telegram dan pemesejan komersial pada 27 Jan 2006.

 Di United Kingdom, perkhidmatan telegram yang dahulunya disediakan oleh British Telecom telah dijual pada tahun 2003 kepada sebuah syarikat bebas, Telegrams Online, yang pada masa ini menyediakan perkhidmatan itu sebagai kad ucapan atau jemputan retro.

 Walau bagaimanapun, di beberapa negara termasuk Jepun, Belgium dan Mexico, telegram masih ditawarkan sebagai perkhidmatan kos rendah bagi mereka yang tidak mampu atau tidak mempunyai akses ke Internet.


No comments: