Art of Speed Malaysia persembahkan Off The Grid 2024

 


Nikmati gaya hidup outdoor terbaik di Malaysia yang bakal ditawarkan di Off The Grid 2024

KUALA LUMPUR, 7 Februari 2024 – Off The Grid (OTG) merupakan subjenama yang dicipta oleh pasukan di sebalik Art of Speed (AOS), acara gaya hidup automotif terbesar di Asia Tenggara. Dianjurkan pada tahun 2022 sebagai acara poket dalam AOS, OTG telah diterima baik dan mendapat sambutan yang positif, membina pangkalan peminat yang besar. Dengan pengalaman AOS dalam membangun komuniti, matlamat OTG adalah untuk menghimpunkan pelbagai komuniti gaya hidup outdoor di Malaysia dalam satu acara skala besar.

OTG diinspirasikan daripada acara gaya hidup outdoor tahunan terbesar di Jepun - 'FIELDSTYLE'. Dengan peningkatan minat dari kalangan komuniti gaya hidup outdoor di Malaysia, OTG bakal menjadi platform untuk segmen gaya hidup outdoor serta memperkenalkan ia peminat baru. Kini, sebagai acara yang bergerak secara sendiri, OTG menyasarkan kira-kira 30,000 pelawat.Off The Grid 2024 (OTG 2024) akan berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park, Serdang (MAEPS) – di dalam Dewan A – dengan keluasan 150,000 kaki persegi bersama dengan 4 ekar kawasan luar. MAEPS akan menjadi hos OTG 2024 pada 23, 24 & 25 Februari 2024 (10:00 pagi – 10:00 malam).

- 5 TARIKAN PALING SYOK YANG ADA DI OFF THE GRID! -

1. PILIHAN JENAMA GAYA HIDUP OUTDOOR YANG TERBESAR

Sama ada anda seorang peminat gaya hidup outdoor yang berpengalaman atau baru berjinak dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang gaya hidup ini, anda pasti akan menyukai jenama tertentu yang bakal menarik minat anda daripada pelbagai vendor yang akan mengambil bahagian. Antara jenama-jenama popular yang bakal mencuri perhatian anda di Dewan A ialah:

MONTANIC ADVENTURE STORE - Montanic Adventure Store merupakan jenama yang berasal dari Brunei dan diasaskan pada tahun 2000. Selepas enam tahun, mereka mengembangkan jenama mereka di luar dan melancarkan cawangan pertamanya di Malaysia, terletak di Kota Kinabalu. Kemudian, cawangan kedua, juga di Kota Kinabalu dibuka pada tahun 2010. Dengan beberapa siri bisnes yang sukses, mereka berjaya membuka kedai keempat di Seria, Brunei pada tahun 2013, dan kini mempunyai kedai di Semenanjung Malaysia, terletak di Petaling Jaya, Selangor. Montanic Adventure Store menawarkan lebih daripada 30 jenama ternama dalam kedai mereka, termasuk KZM, DOD, Stanley, dan banyak lagi.

ANBOT STORE - Ditubuhkan pada tahun 2015, ANBOT ialah sebuah kedai dalam talian yang menjual pelbagai peralatan rekreasi, luaran dan gaya hidup. Kedai ini berjaya memperolehi pengiktirafan sebagai peniaga sah untuk pelbagai jenama antarabangsa, termasuk Fjällräven dan Naturehike.

CAMPGURU - CampGuru ialah sebuah kedai tempatan yang baru sahaja dibuka di Petaling Jaya dan baru-baru ini melancarkan satu lagi cawangan di Johor Bahru, membawa bersama pelbagai jenama perkhemahan seperti Vidalido, Mobi Garden, dan Naturehike. CampGuru terkenal dalam kalangan komuniti kerana aktif menganjurkan acara, aktiviti perkhemahan, pertemuan komuniti, dan banyak lagi.

EIGER ADVENTURE - Eiger Adventure (EIGER) diasaskan pada tahun 1989 sebagai jenama yang menyediakan peralatan dan peralatan untuk gaya hidup penggemar alam semula jadi. Eiger dilahirkan di Indonesia bertujuan untuk menjadi teman dan pelindung kepada sesiapa sahaja yang ingin menerokai hutan belantara tropika khususnya di Indonesia. Eiger juga berhasrat untuk mempromosikan nama Indonesia dan kualiti produk Indonesia di persada antarabangsa, khususnya dalam industri peruncitan fesyen. Eiger telah menumpukan produknya pada aktiviti semula jadi di iklim tropika, yang dicerminkan dalam tiga kategori produk Eiger: Mendaki Gunung, Menunggang, dan Eiger 1989 (Gaya Hidup). Eiger baru-baru ini membuka kedai pertamanya di Malaysia yang terletak di MyTown, Kuala Lumpur dan OTG 2024 akan menjadi penampilan pertama mereka di acara tempatan di Malaysia.

Pengunjung akan menemui jenama terkenal yang sinonim kepada peminat gaya hidup outdoor seperti Pahlawan Store, Outside Malaysia, EcoFlow, dan banyak lagi. Bagi peminat outdoor yang juga ingin menambah aksesori atau penambahan kepada kenderaan mereka, terdapat juga vendor yang memenuhi permintaan ini seperti TJM 4x4, Titan Suspension, dan NoEqual & Kuzig.

Produk dan jenama perkhemahan yang anda boleh nantikan di OTG 2024:

● Tillak

● Iwatani

● Snow Peak

● Chums

● Cargo Container

● Black Dog

● Camping Moon

● Fiskars

● Aeroklas

● Nite Core

● Kinabalu Peak

● Dan banyak lagi

2. BREW FESTA - OASIS PENCINTA KOPI

Apakah gaya hidup outdoor tanpa kopi? Lagipun, membancuh kopi di atas api panas telah menjadi budaya dan tradisi gaya hidup outdoor yang wajib dilakukan. Jika aroma kopi mengaktifkan neuron di otak anda, maka pastikan anda singgah ke Brew Festa - konsep bar perlahan dengan tema outdoor/berkhemah.

Tetapi apakah itu "slow bar"? Jika ini kali pertama anda mendengar istilah ini, ia adalah bar kopi di mana barista meluangkan masa mereka untuk membuat kopi secara cermat. Mereka akan menggunakan teknik pembuatan perlahan untuk pendekatan hands-on yang memberi masa kepada barista untuk berbual dengan anda untuk perkhidmatan yang lebih personalised.

3.BBQ SHOWDOWN - MIMPI NGERI BUAT VEGAN

Daging, daging dan lebih banyak daging! Ramai tahu jika membakar daging di atas api BBQ terbuka di khemah outdoor lebih enak dan seronok!

Hos untuk BBQ Showdown (pertandingan BBQ) adalah MeatXpert Premium Butcher. 6 jenama (peserta), daging dan potongan premium, barbeku sepanjang hari, dan jamuan daging. Penggemar daging pastinya akan teruja dengan aktiviti "meatstravaganza" ini - acara memanggang daging akan berada di kawasan outdoor sebelah Dewan A.

4. MAKERS JAMBOREE & PASOR DINDA LADIES MARKET

Hanya ada dua puluh ringgit saja dalam poket anda? Memburu item vintaj? Mencari barang yang rare?

Memetik kata-kata Macklemore, pengunjung pasti akan menemui barangan lusuh yang menarik pada harga murah di Makers Jamboree & Pasor Dinda Ladies Market. Pasor Dinda akan memberi anda vibe vintaj dan murah. Beberapa wanita dari Kuantan, Pahang akan datang ke OTG dan mengendalikan pasar lambak ini. Pasor Dinda juga akan menghiasi keseluruhan setup OTG 2024 dengan dekorasi seni dan penyediaan “artisan village” yang estetik.

5. AKTIVITI YANG MENARIK DAN KESERONOKAN UNTUK SEISI KELUARGA

Aktiviti gaya hidup luar adalah seronok dilakukan bersama keluarga dan OTG mempunyai banyak aktiviti tambahan untuk memenuhi keperluan semua orang dari semua peringkat umur. Ini termasuk:

● Skimpool (atau skimboarding pool) - Sukan air yang melibatkan menunggang papan nipis, dikenali sebagai papan skim, di atas lapisan air yang nipis. Pergerakan dan teknik gelongsor adalah serupa dengan papan selaju. Skimpool ini dianjurkan oleh La Rocka (dari Kota Bahru, Kelantan) di kawasan luar OTG Wet Park.

● Surf Skate - oleh La Rocka

● Roller Disko - Akan ada kawasan khusus di dalam Dewan A untuk meluncur kasut beroda

● Piala Strider oleh @Striderskidsmalaysia

● Cabutan Bertuah Setiap Jam - Ini terbuka kepada semua pelawat yang membelanjakan RM100 dalam satu resit. Jumlah hadiah bernilai RM50,000 boleh dimenangi termasuk peralatan perkhemahan, barangan berjenama, pakaian untuk outdoor dan banyak lagi.

Akan diadakan juga persembahan tradisional dan akustik, meet-up perhimpunan van camper, penggemar Mini RC Crawler dan banyak lagi di OTG 2024.

VENDOR DAN PERTANDINGAN BOOTH TERBAIK

Para peniaga untuk OTG 2024 telah dipilih dengan teliti berlandaskan tema gaya hidup outdoor. Di acara OTG, pengunjung bakal bertemu dan membeli-belah dengan vendor berikut:

● Peralatan gaya hidup outdoor

● Pengimport/ fabrikasi RV dan campervan

● Jenama kereta dan motosikal

● Jenama basikal gaya hidup: cyclocross, basikal touring, MTB, basikal gravel, basikal kargo

● Ladang reptilia

● Pakaian outdoor

● Fesyen dan gaya hidup

● Tapak semaian tumbuhan eksotik

● Sukan dan rekreasi outdoor

● Produk makanan perkhemahan dan sedia untuk dimakan (ready-to-eat)

● Vendor makanan yang terpilih

Bukan itu sahaja. Baharu untuk OTG 2024 ialah Pertandingan Booth Terbaik - dipisahkan kepada Booth Penjual Terbaik (Makanan dan Komuniti) dan Booth Jenama Terbaik. Pemenang bagi setiap kategori akan memenangi tiket perjalanan untuk SATU (1) Orang ke Jambori FIELDSTYLE 2024 di Nagoya Jepun pada 18 & 19 Mei 2024 akan datang.

TIKET

Pas hujung minggu OTG 2024 kini boleh didapati dalam talian dengan harga RM35.00. Pembelian tiket satu hujung minggu adalah sah untuk kemasukan tiga hari. Manakala tiket pas hari ialah RM15.00 melalui pembelian dalam talian. Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun yang masuk adalah PERCUMA. Pemegang Pas OKU (OKU) juga akan menikmati kemasukan percuma. Sebarang pembelian dalam talian hanya akan dikenakan bayaran RM3 untuk yuran pemprosesan pada setiap tiket.

Mana-mana pelawat yang ingin membeli dengan secara terus pada tarikh acara, butiran tiket adalah seperti berikut:

● Tiket dibeli secara terus untuk tiket hujung minggu adalah pada harga RM50 seorang yang sah selama 3 hari.

● Tiket dibeli secara terus - tiket harian ialah RM20 seorang yang sah untuk 1 hari sahaja.

Penafian: Satu pembelian tiket Kemasukan adalah untuk seorang mengikut hari pembelian.

Tiket boleh dibeli melalui laman web rasmi https://otg.artofspeedmy.com/ticket/ sementara masih ada.

"Sejak penubuhan OTG, kami telah mengiktiraf penonton yang semakin meningkat dan permintaan untuk acara gaya hidup outdoor, satu niche yang terhad di Malaysia.

“OTG berfungsi sebagai hab perhimpunan untuk peminat yang bersemangat, memupuk komuniti di mana individu yang berpengalaman dan baru dalam gaya hidup atau hobi ini boleh berhubung.

Kami berdedikasi untuk memastikan tiada siapa yang terlepas daripada pengalaman menarik yang kami ada. Persediaan rapi kami adalah bertujuan untuk berkongsi minat kami yang mendalam dengan semua kelompok masyarakat,” kata Encik Asep Ahmad Iskandar, Pengarah Festival, Off The Grid (OTG).

Toshi Shimizu, pengasas FIELDSTYLE Outdoor Festival, akan dijemput ke OTG 2024 sebagai tetamu khas dari Jepun.

Permohonan Vendor & Korporat kini dibuka, sila hubungi Rafiq di talian +6012 2620 405 untuk pertanyaan perniagaan. Untuk maklumat lanjut tentang acara ini, sila layari https://otg.artofspeedmy.com/ atau https://fb.me/e/6ajjttfzp

Laman web:  https://otg.artofspeedmy.com/

https://artofspeedmy.com/ 

Instagram: https://www.instagram.com/artofspeedmy/

Facebook: https://www.facebook.com/ArtOfSpeedMY

TikTok: https://www.tiktok.com/@artofspeedmy

YouTube: https://www.youtube.com/c/ArtofSpeedMalaysia
No comments: