Kereta Lexus guna peredam getaran keluaran Yamaha

Yamaha Motor Co., Ltd. mengumumkan bahawa peredam getaran prestasi kenderaan - Yamaha Performance Damper - telah diluluskan untuk digunapakai dalam model kereta "LEXUS LC500 Convertible" (dikeluarkan dari 15 Julai), dan "LEXUS LC500 " tahum 2021(dikeluarkan dari 18 Jun)
Yamaha Performance Damper akan dipasang pada model LEXUS IS350 / 300, RC350 / 300, GS350 (2WD) / 300, CT200h Versi L / CF SPORT, NX300h / 300 F SPORT, ES350 Ultra Luxury ・ F SPORT (Model luar negara) / ES300h Ultra Mewah (model Luar Negara) Versi L- F SPORT, LX (model Luar Negara), RX450h / 300 F SPORT, UX250h / 200 (Pilihan) menjadikan 10 model setakat ini.
Yamaha Performance Damper adalah komponen redaman casis yang dipasang di kawasan struktur utama kenderaan. Ini adalah alat yang dirancang untuk mengawal dan menyerap distorsi dan getaran halus, yang menyumbang kepada peningkatan kestabilan dan keselesaan dalam pelbagai model. Yamaha Performance Damper pertama kali digunakan dalam model produksi besar besaran pada bulan April 2004, dari pengembangan konsep dasarnya pada tahun 2000, dan telah mencapai pengeluaran kumulatif sebanyak 2 juta unit pada Januari 2020.
Biasanya, ketika kenderaan penumpang bergerak, badan kereta akan herot/terkiat atau terkilas secara mikro kurang dari 1mm. Badan kenderaan logam mempunyai ciri elastik dan tidak mempunyai daya serapan redaman, yang bermaksud bahawa tenaga distorsi atau herotan/kiatan luaran terkumpul dan dilepaskan hampir tidak berubah, dan kitaran herotan ini berlaku pada frekuensi semula jadi. Yamaha Performance Damper menambahkan elemen redaman pada casis, dengan itu menyerap tenaga distorsi atau herotan ini dan melepaskannya sebagai haba. Ini mengekang laju distorsi yang berlebihan pada casis, memberikan mobiliti dan kestabilan yang lebih baik serta kemampuan pengendalian dan keselesaan pemanduan yang unggul semasa pemanduan normal dan juga pada pecutan tinggi ketika casis mengalami distorsi yang relatif tinggi.

No comments: