Kejohanan Superbike Malaysia MSBK 2020 bermula!

Sepang International Circuit (SIC) dan Two Wheels Motor Racing (TWMR) secara bersama mengumumkan permulaan Kejohanan Superbike Malaysia (MSBK) 2020.

Musim 2020 MSBK, yang awalnya dijadualkan berlangsung dalam empat pusingan, kini telah dipendekkan menjadi dua. Perubahan yang berlaku pada kalendar perlumbaan kebangsaan ini adalah kesan dari wabak Covid-19 yang sedang melanda. Walau bagaimanapun, bilangan hari pada
pusingan telah meningkat. Dengan itu, para peserta MSBK boleh menjangkakan untuk bertanding dalam jangka masa sehingga enam perlumbaan bagi kedua dua pusingan yang dijadualkan.

Diadakan seperti biasa di Litar Antarabangsa Sepang, Pusingan 1 akan berlangsung dari 25 hingga 27 September diikuti oleh Pusingan 2 dari 16 hingga 18 Oktober.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SIC, Azhan Shafriman Hanif berkata, "Perubahan dalam kalendar perlumbaan MSBK ini disebabkan oleh Wabak Covid-19 yang sedang kita hadapi, namun ini adalah agenda nasional dan kita perlu meneruskan kejuaraan tahun ini. SIC telah bekerjasama dengan Two Wheels Motor Racing Sdn Bhd pada tahun 2019 dengan objektif untuk

meningkatkan lagi perlumbaan MSBK, dan mereka adalah penganjur utama untuk siri perlumbaan dua roda iaitu acara PETRONAS Malaysia Cub Prix dan Asia Road Racing Championship.”

Shafriman menambah, "Meskipun hanya dua pusingan untuk 2020, format lumba telah ditingkatkan untuk menambahkan lebih banyak sensasi dalam persaingan. Objektif kami adalah untuk menyediakan platform untuk pelumba profesional tempatan, untuk memupuk dan mengembangkan bakat pelumba
dan juga pasukan. Oleh itu, usaha mesti terus dilakukan walaupun dalam keadaan semasa yang tidak menentu untuk memastikan semangat berlumba ini berterusan. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Belia & Sukan (KBS) dan semua rakan atas kerjasama dan sokongan diberikan untuk menjadikan kejuaraan sukan permotoran tempatan dapat dilaksanakan ”

Selain perubahan pada kalendar, kedua-dua pihak SIC dan TWMR telah bersetuju untuk meneruskan perkembangan baharu untuk kelas MSBK. Antaranya ialah pengenalan kelas Underbone 150, dan juga pengenalan Dunlop sebagai pembekal tayar rasmi untuk siri ini.

“Kami sangat teruja dengan pengenalan kelas MSBK150. Kategori baru ini akan berlangsung mengikut spesifikasi serupa dengan Asia Road Racing Championship. Yang paling penting, kelas ini terbuka untuk semua pasukan dan pelumba. Titik perbezaan terletak pada kenyataan bahawa kelas CP150 dalam Kejuaraan Cub Prix Malaysia PETRONAS adalah kelas elit yang dikhaskan hanya untuk pasukan teratas dalam Kejuaraan tersebut. Dengan mengadakan kategori MSBK150, kami membuka peluang untuk pasukan dan pelumba yang akan datang untuk menyertai perlumbaan super cubs, " kata Ron Hogg, Pengarah Perlumbaan TWMR.

Pengenalan MSBK150 akan melengkapkan MSBK secara penuh dalam peranannya sebagai sebahagian daripada sistem pembangunan bakat nasional, dengan perlumbaan bermula dari 150cc hingga 250cc hingga 600cc dan akhirnya hingga 1000cc. Akan ada sesuatu untuk setiap pelumba, di setiap peringkat kerjaya mereka.

Ron menambah, “Dunlop, rakan penting dalam menjayakan Kejuaraan FIM Asia Road Racing Championship, akan menjadi pembekal tayar rasmi Kejohanan Superbikes Malaysia. Kami percaya bahawa kepakaran mereka akan membantu pasukan Malaysia dan penunggang meningkatkan standard perlumbaan mereka dengan sangat baik."

“Kami sangat serius dalam mengembangkan sukan lumba motosikal di Malaysia pada umumnya. Beberapa hari yang lalu, Boon Siew Honda menunjukkan komitmen mereka ketika mengumumkan inisiatif yang bertujuan untuk menghidupkan kembali sukan melalui
Program Sokongan Honda Racing. "

Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi Two Wheels Motor Racing Sdn Bhd di Tel: + 603-8733 8787.
#TWMR #boonsiewhonda #HRC #msbk
No comments: