MotoGP Sepang 2020 DIBATALKAN

FIM, IRTA dan Dorna Sports dengan sesalnya mengumumkan pembatalan Gran Premio Motul de la
Republica Argentina, ATAU Grand Prix Thailand, dan Grand Prix Motosikal Shell Malaysia pada tahun 2020.
Penangguhan ini berikutan wabak coronavirus yang sedang berlangsung dan komplikasi yang timbul kini mengesahkan pembatalan acara tersebut yang sebelum ini hanya ditangguhkan.
Namun begitu, satu Grand Prix tambahan akan ditambahkan ke takwim Kejohanan Dunia FIM MotoGP ™ 2020. Selepas Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana, satu lagi perlumbaan akan berlangsung dari 20 hingga 22 November di Eropah, sebagai perlumbaan akhir musim 2020. Maklumat lebih lanjut mengenai tempat tuan rumah akan disahkan pada hari Isnin 10 Ogos ini.
 
 
Di samping itu, perjanjian baru telah dicapai dengan penganjur GP Thailand yang mengesahkan
Litar Antarabangsa Chang akan kekal dalam kalendar Kejuaraan Dunia FIM MotoGP ™ sehingga sekurang-kurangnya 2026. Walaupun acara ini tidak akan berlangsung pada tahun 2020,
MotoGP ™ kini dapat menantikan pertempuran hebat di salah satu lokasi sukan permotoran di Asia dalam tahun tahun mendatang.
Selanjutnya, Dorna sudah mula bekerjasama dengan Promoter Argentina dan GP Malaysia untuk menentukan tarikh yang mungkin untuk dicadangkan kepada FIM bagi acara pada tahun 2021, dengan rancangan untuk memberi peluang kepada peminat agar kembali ke Autodromo Termas de Rio Hondo dan Sepang International Circuit.
Autodromo Termas de Rio Hondo pertama kali tersenarai dalam kalendar MotoGP ™ pada tahun 2014 dan telah menganjurkan Grand Prix yang rancak setiap tahun sejak itu. Grandstand selalu penuh dengan peminat yang hadir dari seluruh Amerika Latin, dengan peminat Argentina disertai oleh para peminat dari Brazil, Chile, Peru, Colombia, Uruguay, Bolivia, Paraguay dan banyak lagi.
Litar Antarabangsa Sepang adalah lokasi yang telah menyaksikan penganjuran GP paling lama dari ketiga tiga litar ini dan pertama kali menjadi tuan rumah MotoGP ™ pada tahun 1999.
Lokasi tersohor dunia dari dahulu hingga sekarang, trek ini adalah yang terpanjang dan paling mencabar musim ini, dan telah menganjurkan beberapa perlumbaan klasik sepanjang masa. Sepang juga menyajikan pengalaman unik bagi para peminat dengan kompleks grandstand di sepanjang lorong utama dan ke selekoh terakhir, meletakkan penonton ke dalam aksi sebenar dengan dikelilingi oleh suara jentera MotoGP ™ yang memecut pada kelajuan terlaju.

No comments: