Edisi ke-20 MotoGP Sepang siap siaga untuk pengalaman menakjubkan

Demam MotoGP melanda Malaysia sekali lagi. Litar Antarabangsa Sepang (SIC) kini bersiap sedia untuk edisi ke-20 Grand Prix Motosikal Malaysia dari November 1-3 2019 ini.
Sempena ulang tahun ke-20 Grand Prix di Malaysia, Litar Antarabangsa Sepang sebagai penganjur telah berusaha keras untuk memastikan ia menjadi acara khas dan tidak dapat dilupakan bagi peminat dan pelumba.

Pertama kali menjadi tuan rumah pada tahun 1999, Litar Antarabangsa Sepang 5.543km yang merupakan wawasan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad , telah menjadi litar pilihan acara perlumbaan motosikal tersohor di rantau Asia Tenggara. MotoGP juga bertindak sebagai platform untuk membangunkan bakat anak Malaysia untuk bersaing dalam kejohanan kelas dunia, dengan penampilan nama nama terkenal seperti Shahrol Yuzy, Zulfahmi Khairuddin, Hafizh Syahrin, Adam Norrodin dan Azlan Shah Kamaruzaman. Acara ini telah berkembang pesat sejak tahun 2010 dan telah menjadi acara yang paling dinantikan buat para peminat dua roda tahun demi tahun. Pada tahun 2018, Grand Prix Motosikal Shell Malaysia telah mencatatkan rekod kehadiran 169,827 penonton sepanjang tiga hari ianya berlangsung.
Marc Marquez mencatat kemenangan peribadi ke-70 baginya di Shell Malaysian Motorcycle Grand Prix 2018
Acara tahun ini juga akan menjadi istimewa kerana ia bertepatan dengan ulang tahun ke-70 MotoGP, yang bermula pada Januari 1949 dengan perlumbaan Isle of Man TT, Grand Prix Swiss, Belanda TT, Grand Prix Belgium, Ulster Grand Prix dan Grand Prix Nations di Monza.

Pengerusi Litar Antarabangsa Sepang, Tan Sri Azman Yahya berkata acara bersejarah pada bulan November kelak bakal menjadi satu peristiwa yang istimewa.
"Ia merupakan satu penghormatan besar untuk menyaksikan ulang tahun ke-20 Grand Prix Malaysia tahun ini - dan ulang tahun ke-70 MotoGP," kata Tan Sri Azman.

"Selama 20 tahun kami telah berusaha keras untuk memastikan kualiti Grand Prix Malaysia berada di tahap tertinggi dan kami telah membuktikannya dengan kejayaan kami muncul sebagai Grand Prix Terbaik pada tahun 2012 dan 2017 yang dianugerahkan oleh Suruhanjaya Grand Prix.
Grand Prix Terbaik 2017 
Tahun ini juga akan menandakan tahun ke-10 Shell menjadi penaja utama untuk Grand Prix Malaysia.

"Saya berterima kasih kerana mempunyai rakan setia seperti Shell, yang telah bersama kami sejak tahun 2009," tambah Tan Sri Azman. "Kami telah melihat gelombang kejayaan selama 10 tahun bersama-sama dan saya berterima kasih kepada mereka."

Bagi memulakan sambutan bersejarah ini, SIC dan Shell Malaysia telah mengadakan Pelancaran Rasmi Grand Prix Motosikal Shell Malaysia di The Square Publika hari ini, dengan beberapa aktiviti luar khas untuk peminat. Kempen ini bermula dengan pengumuman Peraduan Malaysian GP Superfan bila mana dua pemenang bertuah akan memenangi pakej pembiayaan penuh untuk menyaksikan Grand Prix Motosikal Shell Malaysia dengan pengalaman eksklusif di belakang tabir.

"Ini adalah tahun ke-10 kami menjadi penaja utama untuk Grand Prix Motosikal Malaysia dan kami teruja untuk meraikan penglibatan Shell dalam perlumbaan motosikal dunia dengan semua peminat motorsports melalui kerjasama kami dengan SIC," kata Datuk Iain Lo, Pengerusi Shell Malaysia.
Tan Sri Azman, DatukIain Lo dan Hafizh Syahrin menyempurnakan gimik pelancarkan Grand Prix Motosikal Shell Malaysia
"MotoGP adalah lebih dari sekadar satu perlumbaan, ia adalah satu platform untuk orang ramai dari semua lapisan masyarakat untuk bersatu dan menzahirkan minat mereka untuk sukan motorsport. Untuk memupuk semangat ini dan memperingati satu dekad komitmen kami ke arah pembangunan sukan motorsport di Malaysia, kami akan mengadakan beberapa aktiviti untuk memberi ganjaran kepada para pelanggan kami yang terus menyokong kami sepanjang tahun ini," tambah Datuk Iain.

Promosi Shell Biker Chop Chop yang dimulakan pada bulan Jun akan dijalankan sehingga bulan Ogos dan ia menawarkan peluang untuk membeli tiket berdiskaun Shell Hillstand MotoGP dan peluang untuk memenangi barangan Ducati eksklusif dan barangan edisi terhad yang lain. Untuk menyertai promosi ini, pelanggan perlu mengumpul setem digital melalui WeChat dengan mengumpul: dua (2) setem pelincir dengan pembelian Shell Advance AX5, AX7 atau Ultra dan tiga (3) setem Fuel dengan isian bahan api Shell bernilai RM6 dalam satu resit.

Satu lagi acara sambutan tahun ini merupakan tontonan secara langsung acara perlumbaan MotoGP yang akan datang, di mana peminat boleh berkumpul dan menyaksikan perlumbaan sebelum pusingan Malaysia ini. Buat pertama kalinya, Shell akan menganjurkan sesi tontonan secara langsung di luar Lembah Klang, iaitu ke Kuantan, Pahang, dengan tujuan untuk memperluaskan keseronokan MotoGP kepada kumpulan peminat yang lebih besar. Peminat boleh mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai paparan ini di halaman media sosial Shell.

Pada tahun ini, Shell kembali dengan Shell Hillstand, kawasan tontonan eksklusif di litar yang menyediakan peminat motorsports peluang untuk menikmati pengalaman yang berbeza semasa menonton perlumbaan. Di masa lalu, puncak bukit itu menawarkan satu siri aktiviti yang merangkumi pameran motosikal Ducati, pelbagai aktiviti mesra keluarga dan pelbagai jenis makanan dan minuman, termasuk pastri segar deli2go yang popular di  Shell dan Costa Coffee. Syarikat ini sedang berusaha untuk melakukan semua ini dan lebih baik tahun ini, untuk memberikan pengalaman Shell MotoGP yang lebih besar dan lebih baik untuk para pelanggannya.

Minggu perlumbaan akan bermula dengan beberapa pra-acara seperti perlawanan bola sepak persahabatan antara Team SIC All Stars yang mempamerkan pelumba MotoGP yang berbakat melawan Team Media FC di Stadium Nasional di Bukit Jalil. Perlawanan akan dibuka untuk tontonan peminat yang datang dan menyokong pelumba MotoGP.

Sesi autograf penunggang yang sentiasa popular dan forum peminat akan berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang pada 1 November (Jumaat) dan 2 (Sabtu) di mana para peminat boleh berada secara lebih dekat dan peribadi dengan pelumba kegemaran mereka seperti Marc Marquez, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo dan pelumba Malaysia, Hafizh Syahrin Abdullah dan banyak lagi.

Karnival Mega MotoGP yang dinanti-nantikan juga menyediakan pelbagai produk dan promosi dengan lebih daripada 90 jenama yang menyertai tahun ini. Karnival ini telah menjadi satu peristiwa yang tersendiri di mana peminat dua roda boleh mendapatkan  barang-barang khusus termasuk motosikal baru untuk dibawa pulang.

Kempen #KamiGearKe7 yang popular akan kembali tahun ini sebagai cara bagi peminat untuk menunjukkan sokongan mereka kepada pelumba dan pasukan Malaysia di perlumbaan litar halaman mereka. Ianya berasaskan konsep peminat sebagai pemain ke-12 di padang perlawanan bola sepak untuk menyokong pasukan mereka, #KamiGearKe7 akan memberi peluang kepada peminat untuk menunjukkan sokongan untuk pasulan Malaysia yang bersaing di Grand Prix Malaysia.

"Semangat ini akan menjadi lebih besar tahun ini kerana kita mempunyai pasukan lumba Malaysia dalam tiga kategori kejohanan yang berbeza," tambah Tan Sri Azman.

"Pasukan Petronas Yamaha Sepang Racing baru saja menunjukkan taring mereka apabila Fabio Quartararo berjaya menduduki tempat kedua di Catalunya Grand Prix dan dengan Hafizh Syahrin dan Khairul di grid, rakyat Malaysia akan lebih teruka.

"Ia juga akan menjadi tontonan bagi peminat Indonesia di luar sana kerana mereka akan dapat melihat bintang mereka Dimas Ekky Pratama dalam pusingan Malaysia di dalam musim sulungnya sebagai pelumba Moto2. Saya yakin ramai dari mereka tidak sabar-sabar untuk melihat apa yang Dimas boleh lakukan selepas tamat pada tahun 2017 dan 2018. "

Tiket Grand Prix Motosikal Shell Malaysia telah dilancarkan pada bulan Oktober 2018 dan kini terjual begitu laris. "Tahun ini, walaupun tiket kekal pada harga yang sama, terdapat tambahan 25% cukai hiburan yang dikenakan oleh kerajaan negeri. Walau bagaimanapun, acara itu tetap menjadi yang paling dinanti-nantikan dan tiket kini laris terjual. Saya menggalakkan semua peminat mula mendapatkan mereka sekarang sebelum ianya habis terjual".

"Untuk memastikan pengalaman yang selesa dan selesa bagi para peminat, kerja-kerja juga telah mula membaiki bumbung Grandstand Utama dan kelengkapan yang lebih baik untuk tandas awam. Kami sangat gembira melihat bumbung baru dan bertambah baik semasa perlumbaan tahun ini "tambah Tan Sri Azman.

Tiket boleh dibeli di www.sepangcircuit.com manakala peminat antarabangsa boleh membeli dalam talian atau melawat agen perjalanan berdaftar terdekat untuk percutian Pelancongan Motorsport terbaik di Malaysia pada bulan November ini.
........................................................


No comments: