Litar Batu Kawan medan ujian sebenar jentera Honda

Litar Batu Kawan yang menjadi venue pusingan kedua Kejuaraan Cub Prix Malaysia PETRONAS minggu ini menjadi medan ujian sebenar bagi membuktikan keupayaan jentera Honda pada musim 2019.
Pelumba Hi Rev SCK Honda Racing, Md Helmi Azman yang juga Naib juara CP150 sewaktu pusingan pembukaan di Jasin itu menjelaskan penguasaan tiga pelumba Honda di Jasin tempoh hari banyak dibantu oleh faktor litar yang dilihat memberi kelebihan untuk mereka memaksimumkan keupayaan jentera.
“Kalau kita perhatikan sewaktu di Jasin, walaupun laluan lurus hanya 159 meter berbanding di Batu Kawan yang mempunyai jarak 293, namun sudut selekoh kedua-dua litar ini agak berbeza,” jelas juara Underbone 150cc Asia 2018 itu.
“Sudut selekoh di Jasin agak lebar dan laju, jadi ia banyak memberi kelebihan kepada kami untuk mengekalkan kelajuan namun sedikit berbeza di Batu Kawan yang lebih teknikal.
“Di sini, sudut selekoh lebih kecil terutama di laluan ‘S’ dan terdapat bulatan yang akan memperlahankan kelajuan jentera dan pada masa sama memerlukan jentera kami untuk memberi tindak balas yang lebih tangkas berbanding jentera Yamaha,” jelas Helmi.
Tambahnya, “Kalau diperhatikan pada musim lepas, jentera Yamaha mempunyai banyak kelebihan di litar teknikal seperti ini, jadi sebab itu perlumbaan minggu ini sangat penting dan menjadi medan ujian sebenar untuk kami mengukur prestasi jentera bagi menghadapi pusingan akan datang,” jelas Helmi yang sekali lagi meletakkan sasran untuk menamatkan saingan di atas podium.

No comments: