Mandalika bakal anjur MotoGP 2021

Litar Mandalika di Indonesia akan dimasukkan ke dalam kalendar litar perlumbaan MotoGP antarabangsa. Ternyata sasaran Presiden Jokowi untuk menjadikan pelancongan Indonesia lebih maju, dengan merealisasikan pembinaan litar perlumbaan bertaraf dunia di sini, semakin menaikkan nama Indonesia cantik di mata perminat perlumbaan motosikal dunia.

Berikut adalah sedikit fakta mengenai litar Mandalika:

1. Pembinaan litar ini dijangka mengambil masa 6-9 bulan dan selesai pada suku kedua tahun 2020.

2. Litar Mandalika akan mempunyai laluan sepanjang 4.32 kilometer. Terdapat juga 131 hektar tanah di kawasan pelancongan SEZ Mandalika.
3. Lokasi litar ini terletak di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat,  di kawasan seluas 1.035 hektar yang terletak di Kabupaten Lombok Tengah, NTB. Mandalika akan menjadi satu-satunya litar jalanan di dunia yang menawarkan panorama indah lagun, ladang sel solar, padang golf, kawasan komersial dan bandaraya, dan pemandangan panoramik Lautan Hindi.

4. Pemaju destinasi pelancongan bersepadu BUMN, Perbadanan Pembangunan Pelancongan Indonesia (ITDC) menakrifkan litar ini sebagai Zon Ekonomi Khas Mandalika, NTB, yang sediakan untuk digunakan dalam kejohanan perlumbaan MotoGP pada tahun 2021.

5. Rangkaian saliran bawah tanah dengan kedalaman 2x2 meter juga disediakan untuk membina paip air, gas, elektrik dan fiber optik. Menurutnya, rangkaian saliran bawah tanah mesti siap sebelum permukaan litar itu dilapisi dengan asfalt yang sesuai untuk trek perlumbaan.

No comments: