Afiq Ikhwan ketuai cabaran 7 pelumba Malaysia di Asian Le Mans Sepang hari ini

 Pemandu terbaik Malaysia 2017, Afiq Ikhwan Yazid menjanjikan usaha 101 peratus pada pusingan akhir Siri Asia Le Mans (ALMS) di Sepang hujung minggu ini sambil dia mengetuai pasukan pemandu seluruh Malaysia untuk mengulangi kejayaan mereka di Buriram, Thailand.

Mengakui bahawa ia akan menjadi tugasan yang lebih sukar di Sepang, Afiq yang menyertai Jazeman Jaafar dan Weiron Tan untuk pasukan JOTA Jackie Chan DC Racing X dalam kelas LMP2, mengatakan bahawa mereka semua teruja untuk bersaing dalam perlumbaan di halaman sendiri.

"Sejak pulang dari Buriram, saya telah berusaha membina kecergasan saya dengan lebih giat. Sepang adalah trek yang sangat sukar dan cuaca yang tidak menentu akan menjadikannya lebih mencabar. Ini merupakan pusingan akhir dan semua pasukan yang bersaing untuk kejohanan keseluruhan akan berusaha keras.

"Tetapi, kami bersedia menghadapi cabaran ini dan kami sangat gembira kerana berlumba di Sepang di hadapan peminat kami hujung minggu ini dan kami akan memberikan usaha 101 peratus pada hujung minggu ini. Perlumbaan akan diadakan di litar halaman kami dan kami berharap dapat melihat para peminat Malaysia datang hujung minggu ini untuk menyokong kami.

"Kami akan terus mendesak dan mengekalkan bendera Malaysia di aras yang tinggi," kata Afiq, yang dinobatkan sebagai Pemandu Tahunan Terbaik Shell di Anugerah Persatuan Sukan Permotoran Shell SIC Malaysia pada 27 Januari lepas.

Seperti Afiq, rakan sepasukan Weiron dan Jazeman sama-sama teruja untuk beraksi pada hujung minggu ini.

"Inilah dia! Kepulangan kami. Kami telah menantikan hujung minggu ini sejak kejayaan kami di Buriram baru-baru ini dan kami daahagakan kemenangan lain! Bukan sahaja kami teruja dengan perlumbaan yang akan datang, kami juga berharap untuk memuaskan hati semua peminat dan penyokong rumah kami dari Malaysia! Terima kasih kepada Sepang atas sokongan yang luar biasa, kami bersedia untuk memperjuangkan satu lagi hasil yang baik, kali ini di tanah air, "kata Weiron.

Jazeman, yang telah menganjurkan peminat di laman Facebooknya untuk datang menyaksikan perlumbaan hujung minggu ini, yakin dengan persembahan yang kuat dan bersedia untuk membuatkan peminat Malaysia bangga.

"Kami telah terbukti menjadi salah satu pasukan yang terkuat di lapangan. Kami akan terus bekerja keras untuk menghasilkan keputusan yang kukuh di tanah air, "kata Jazeman.

Selain trio dinamik, Malaysia akan mempunyai tiga pemandu lain dalam perlumbaan Asia Le Mans hujung minggu ini - Dominic Ang dan Douglas Khoo untuk Viper NIZA Racing, pemandu Formula 2 Nabil Jeffri dengan Team Eurasia Motorsports, dan Mitch Gilbert.

"Ini akan menjadi kali pertama saya memandu kereta LMP2. Saya cuba untuk belajar dan memperoleh pengalaman sebanyak mungkin kerana saya sentiasa berusaha untuk menang," kata Nabil, yang berganding dengan bekas pemandu ujian F1, Marco Asmer sebagai rakannya.

Tidak seperti enam pemandu lain, Gilbert akan bertanding dalam kelas GT3 dengan rakan sejawat Itali Max Wiser dan David Chen dari China untuk TSRT Racing dan memandu Audi R8 GT3.

"Saya gembira kerana berlumba pada hujung minggu ini dengan TSRT Racing, terutama di Sepang! Saya tidak memandu selama beberapa bulan sekarang, jadi saya terdesak untuk berada di belakang stereng R8! TSRT cuba memenangi tiket mereka ke Le Mans, jadi saya harap saya dapat membantu mereka melakukannya dengan memenangi perlumbaan! " katanya,

Selain daripada kelas LMP2 dan GT3, perlumbaan Asia Le Mans juga akan menampilkan kategori LMP3 dan Piala GT.

Selain perlumbaan ketahanan empat jam Asia Le Mans Series dan Formula 4 SEA, Kejohanan Caterham akan turut diadakan hujung minggu ini.

Acara luar turut juga dianjurkan di Kawasan Mall di Grandstand Utama yang menampilkan pelbagai aktiviti termasuk karnival kereta. Perlumbaan E-Sports Endurance yang pertama yang mempamerkan perlumbaan ALMS yang sebenar juga akan diadakan sepanjang hujung minggu dengan hadiah wang tunai yang akan dimenangi.

Tiket berharga RM11 dan boleh dibeli di litar atau melalui dalam talian di www.sepangcircuit.com atau dengan menghubungi TICKET HOTLINE di 03-87782222.PROGRAM

AHAD 4 FEBRUARI

8:15 - 8:45: SEA F4 - Perlumbaan 4

9:10 - 9:40: Caterham - Perlumbaan 2

9:50 - 10:30: LMS Asia - VVIP Hot laps

10:00 - 10:30: Asia LMS - Lawatan Pit / sesi Autograf

10:50 - 11:20: SEA F4 - Perlumbaan 5

11:40 - 12:10: Caterham - Perlumbaan 3

13:00 - 17:00: LMS Asia - Perlumbaan (4 jam ketahanan)

17:50 - 18:20: Perlumbaan SEA F4 6

No comments: