MAI kini MARii

Institut Automotif Malaysia kini dijenamakan semula sebagai Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii). MARii yang sebelum ini dikenali sebagai MAI merupakan agensi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

MARii berfungsi sebagai pusat tumpuan, koordinasi dan d
ayafikir untuk meningkatkan daya saing industri automotif dan mobiliti keseluruhan melalui penggunaan robotik & IoT, termasuk sistem pengangkutan pintar dan perkhidmatan yang berkaitan. Ia dikatakan akan memperluaskan skop agensi MITI itu ke arah meningkatkan daya saing industri automotif dan mobiliti keseluruhan, menerusi penggunaan Robotics dan Internet of Things (IoT).
 Penjenamaan semula ini bertujuan untuk menempatkan MARii sebagai organisasi yang strategik bagi pemain industri automotif, pakar dan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk memulakan transformasi mereka ke arah penggunaan teknologi pintar masa depan - yang terpakai dalam keseluruhan ekosistem industri automotif, dengan banyak potensi cabangan yang boleh juga sering dikongsi di seluruh sektor lain.

Pengumuman itu dibuat oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Darell Leiking di m
ajlis penghargaan Car of the Year 2018 (COTY2018) pada 4 Disember lepas.
Baru baru ini Ketua Pegawai Eksekutif MARii Dato' Madani Sahari telah berucap kepada ahli-ahli persaudaraan automotif, yang terdiri daripada peserta industri, ahli akademik dan badan-badan kerajaan mengenai pengembangan skop MARii, serta peluang yang diwujudkan untuk semua pihak berkepentingan dalam mempercepat penggunaan robotika dalam sektor automotif dalam taklimat , yang bertajuk "Pengenalan Automotif, Robotik dan Institut IoT Malaysia", di ibu pejabat MARii.

"Sektor automotif adalah salah satu, jika bukan pemacu utama Robotics dan IoT, terutama dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan masa depan. Skala semata-mata dan persaingan yang kompetitif dalam sektor ini mendorong perlunya teknologi baru yang membawa nilai kecekapan kos, produktiviti dan bahkan kelestarian ekologi yang lebih tinggi," kata Madani.

Beliau turut menjelaskan bahawa peranan dan tanggungjawab MARii tetap sama, dengan kemasukan tambahan untuk meningkatkan aplikasi dan pembangunan Robotik dan IoT dalam industri automotif untuk merangsang peluang pekerjaan dan perniagaan baru.
Madani selanjutnya menjelaskan bahawa penerapan kedua-dua teknologi yang pantas berkembang itu dijangka mewujudkan pelbagai aplikasi bersilang di Advanced Manufacturing and Advanced IT, dengan robotik dan aplikasi IoT dengan cepat menjadi keperluan asas terutama dalam mencapai pematuhan Industri 4.0.
"Kami berharap kerjasama yang lebih erat antara MARii dan semua pihak berkepentingan yang berkaitan, dalam mewujudkan ekosistem teknologi yang membawa banyak manfaat masyarakat baru di semua peringkat. Bersama-sama dengan MITI, MARii bertujuan untuk membuka jalan baru dalam mempercepat penggunaan robotika dan IoT di dalam sektor automotif, pada masa yang sama bercita-cita untuk mewujudkan teknologi spin-off dan aplikasi dalam bidang dan bidang lain ", t
ambahnya.

No comments: