Litar Sepang siaga lumba malam

Litar Antarabangsa Sepang (SIC) telah mengambil inisiatif untuk memasang lampu di sekitar litar untuk menawarkan keseronokan berlumba pada waktu malam yang merupakan pilihan menarik bagi sesetengah penggemar perlumbaan.

SIC telah memasuki era baru dalam perlumbaan di litar 5.543km yang terkenal dengan pemasangan lampu ini. Sejak dibuka pada tahun 1999, SIC telah menjadi permata sukan bermotor Malaysia kerana ia menjadi tuan rumah kepada acara-acara perdana seperti Formula 1 dan MotoGP. Kewujudan Lampu litar malam ini akan mengangkat SIC sebagai salah satu litar di dunia yang boleh menjadi tuan rumah perlumbaan malam.
Pelancaran lampu malam yang bersejarah itu disempurnakan oleh Perdana Menteri YAB Tun Dr Mahathir bin Mohamad. YAB Tun jugalah yang telah merasmikan SIC ketika ianya dibuka dahulu, dan juga merupakan anara yang pertama mengalami pengalaman memandu kereta supercar di sekitar litar yang diterangi ini.

"Tun Dr Mahathir melancarkan SIC kembali pada tahun 1999 dan itulah permulaan pembangunan sukan motorsport Malaysia sehingga apa yang telah berlaku hari ini," kata Pengerusi SIC Tan Sri Azman Yahya.  "Selepas 19 tahun, Tun Dr Mahathir kembali menyempurnakan satu lagi peristiwa penting di litar ikonik itu. "
Tun memandu sendiri untuk merasai suasana pemanduan malam
Memandangkan SIC telah ditempah sepenuhnya pada purata 98% setahun sejak beberapa tahun kebelakangan, inisiatif untuk memasang lampu litar dua tujuan utama - pertama untuk membolehkan SIC menjual lebih banyak masa trek kerana permintaan untuk masa trek terutama pada hujung minggu sangat tinggi. Keduanya ialah untuk membolehkan lumba malam yang sangat popular di sini di Malaysia.
"Kami melihat satu-satunya peluang bagi kami untuk meningkatkan tempahan trek adalah dengan membuka trek pada waktu malam, jadi kami telah membuat keputusan untuk menjadikannya mudah dengan memasang lampu di sekitar trek," tambah Tan Sri Azman.
"Kami telah menggunapakai khidmat mereka yang mempunyai kepakaran dengan lampu litar dan mereka juga bertanggungjawab untuk memasang lampu di Litar Yas Marina di Abu Dhabi, Litar Antarabangsa Losail di Qatar, Jukasa Speedway di Kanada dan Litar Antarabangsa Bahrain antara lain. Mereka juga bertanggungjawab untuk pencahayaan di Stadium Nasional di Bukit Jalil untuk Sukan SEA KL tahun lepas. "

Sesi ujian yang telit telah dijalankan pada akhir tahun lalu untuk menentukan tahap lux yang sesuai iaitu antara 70 dan 150 lux. Tahap lux ditentukan sesuai untuk perlumbaan malam. Walau bagaimanapun, ianya tidak memenuhi keperluan Formula 1 atau MotoGP yang memerlukan tahap lux yang lebih tinggi untuk tujuan penyiaran televisyen.

Lampu litar yang dipasang terdiri daripada 64 tiang cahaya, dengan ketinggian dari 17 m hingga 43 m, dengan kuasa pencahayaan yang konsisten sebanyak 150 lux sepanjang litar. Kedudukan tiang dan lampu direka bentuk agar semua bahagian litar mempunyai keamatan pencahayaan yang sama. Ini sangat penting terutamanya bagi penunggang motosikal supaya mereka boleh menilai zon brek, puncak selekoh dan kawasan pecutan dengan baik. Reka bentuk dan lokasi tiang telah diluluskan oleh Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) dan Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA).
"Saya percaya bahawa selain menggandakan masa kegunaan litar yang mampu disediakan untuk tempahan, inisiatif ini juga akan memberi pengalaman baru kepada mereka yang sudah biasa dengan litar ini ketka cahaya matahari masih ada," tambah Tan Sri Azman.

Tempahan untuk acara malam bermula dengan acara empat roda pertama pada 7 Julai 2018. Terkini, jumlah tempahan litar malam melebihi 10% sasaran awalnya. SIC meramalkan permintaan tinggi dari rakan kongsi dan pengguna kelab sedia ada yang ingin mengalami memandu dan menunggang pada waktu malam.

Inisiatif pencahayaan litar pada waktu malam ini akan terus mendorong kelestarian perniagaan SIC dan membuka dimensi baru untuk pengalaman pemanduan litar.

No comments: