#55 Hafizh terus dahului carta MotoGP Rookie Of The Year

Dalam perebuan kejuaraan Rookies atau Peserta Baharu MotoGP, Hafizh Syahrin (Monster Yamaha Tech 3) masih berada di hadapan Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) dengan hanya dua mata, dan semuanya bergantung pada prestasi mereka setiap hujung minggu.

Morbidelli memasuki kelas utama sebagai juara Moto2 tahun lepas. Hafizh mahu berusaha untuk meneruskan usahanya bagi gelaran tersebut. "Saya fikir ia masih terlalu awal untuk mengatakan apa apa. Ianya gelaran yang sangat didambakan semua orang (pemula) mahu mencuba dan menang. Saya mengambilnya sebagai motivasi untuk melakukan lebih baik. "

Walaupun Hafizh berada dalam kedudukan yang baik untuk musim ini, dia menganggap masih banyak kerja yang harus dilakukan - khususnya menyesuaikan diri dengan jentera yang lebih berkuasa daripada apa yang pernah digunakannya pada Moto2 tahun lepas.

"Apa yang paling penting bagi saya sekarang adalah untuk mencuba dan menamatkan setiap perlumbaan kerana saya masih sangat baru dalam MotoGP," kata Hafizh, juga dikenali sebagai Pescao ("ikan" dalam bahasa Itali) kerana kehebatannya dalam hujan.

"Lebih banyak pusingan yang saya selesaikan, lebih banyak pengalaman yang saya dapati. Saya cuba untuk bekerja dengan konsisten yang akhirnya akan membawa saya ke dalam kumpulan 10 teratas, lima teratas dan seterusnya menaiki di podium."

No comments: