Yamaha NMAX, skuter serba guna.

Skuter telah menjadi semakin popular di kalangan pengguna di negara kerana ianya adalah mudah untuk mengendalikan, selesa dan praktikal. Hasilnya adalah permintaan yang semakin meningkat dalam persaingan sengit antara pengeluar pengeluar skuter dengan memperkenlkan produk yang berkualiti dan dimuatkan dengan teknologi terkini.
Tidak mahu ketinggalan dalam segmen yang semakin popular, Yamaha telah mengambil langkah dengan memperkalkan NMAX, sebuah skiter bandar bersaiz sederhana yang dijangka menampung bukan sahaja penunggang di Malaysia tetapi juga di negara ASEAN.


Membuat debut global pada bulan Februari 2015, NMAX pertama tiba ke negara kita setahun kemudian dan telah dijual secara rasmi pada April 2016. Ia datang dengan tag harga RM8,812, yang jauh lebih murah daripada pesaing terdekatnya, Honda PCX.

Antara ciri-ciri utama yang diketengahkan termasuk enjin BlueCore, yang telah ditala khusus untuk meningkatkan kecekapan pembakaran dan kehilangan kuasa dikurangkan akibat geseran di bahagian dalam. Selain itu, teknologi ini juga menggalakkan sistem penyejukan dipertingkatkan untuk jangka hayat enjin lebih lama.
Malangnya, semasa ia dilengkapi dengan teknologi yang sangat canggih, NMAX pasaran Malaysia kehilangan pada satu ciri yang sangat penting iaitu ABS. Walaupun ia mungkin menjadi perbezaan antara hidup dan mati, sistem brek anti-kunci ini bukanlah peralatan wajib yang perlu datang dengan setiap basikal yang dijual di negara ini.
Walau bagaimanapun, kita tidak mempunyai sebab untuk tidak suka NMAX. Ia kelihatan tajam dan agresif, manakala garisan watak yang kuat akan memberikan perhatian di jalan raya - semua ini adalah hasil dari penggayaan yang dikatakan menggabungkan DNA abangnya, iaitu TMAX. Selain daripada lampu yang terang LED, lampu belakang yang besar juga menyumbang kepada penglihatan terutama pada waktu malam.


Pada dasarnya, menunggang NMAX adalah sangat mudah dan sesuai dengan sais penunggang di Asia kerana ergonomik tepat, ia adalah adil untuk mengatakan bahawa skuter boleh ditunggang oleh sesiapa sahaja, sama ada anda seorang pelumba berpengalaman yang memiliki lebih daripada satu motosikal di rumah atau pelajar.
Seperti kebanyakan skuter, praktikal ditekankan pada NMAX. Selain daripada ruang penyimpanan “underseat” yang cukup besar untuk topi keledar muka penuh, ia juga mempunyai ruang penyimpanan tambahan untuk barang-barang peribadi anda. Tempat duduknya dilengkapi dengan spring engsel untuk akses yang lebih baik.


Dari segi prestasi, NMAX adalah cukup meriah untuk skuter 155cc dengan teknologi suntikan bahan api dengan satu silinder yang menghasilkan 14.8 hp pada 8,000 rpm dan 14.4 Nm tork pada 6,000 rpm. Kami rasa sudah cukup bertanaga untuk melonjakkan skuter ini di jalan raya. Digabungkan dengan pendikit responsif dan CVT licin, NMAX akan menjadi jawapan yang betul kepada lalu lintas “stop-and-go” di jalan bandar.
Panel muka Nmax adalah cukup dengan informasi yang di perlukan oleh penunggang dan senang untuk membaca. Antara yang menarik pada panel mula Nmax adalah yang menunjukkan bilakah tali sawat perlu di tukar.

Sistem penggantungan - yang terdiri daripada teleskopik depan dan kejutan berkembar di bahagian belakang - masih mampu memberikan keselesaan untuk perjalanan jarak jauh dan memberi kestabilan semasa mengabil selekoh.
Kuasa Brek Nmax datang dari satu set 230 mm cakera. Ia menyediakan kuasa brek yang baik tetapi sekiranya dengan ABS ianya akan memberi lebih keyakinan kepada pengguna khasnya semasa membrek secara kecemasan. Memang tidak dinafikan bahawa dengan adanya ABS ia akan meningkatkan kos pemilikan, namun kita perlu menganggapnya sebagai satu pelaburan yang akan membayar dividen dalam situasi yang mengancam nyawa.
Kesimpulannya, Yamaha NMAX memenuhi semua ciri ciri sn=buah skuter yang tepat, praktikal dan keselesaan.
Yamaha NMAX Spesifikasi
Enjin: satu silinder empat lejang
Kapasiti: 155 cc
Kuasa: 14.8 hp @ 8,000 rpm
Torque: 14.4 Nm @ 6,000 rpmNo comments: