Proton rangkul juara S1K

Pasukan PROTON R3 muncul juara keseluruhan di Sepang 1000km ("S1k") Endurance Race 2017 malam tadi, selepas permulaan yang hebat untuk mengalahkan pesaing kuat dari Maxxoil Mayhem Team dan Tedco Racing yang menggunakan kereta jenama Honda dan Suzuki. Admi Shahrul dan James Veerapen yang memandu kereta Proton Suprima S R3 bernombor 82, telah mendahului juara S1k tahun lalu, Tengku Djan Ley dan Keifli Othman. Manakala itu kereta Proton Iriz R3 bernombor 81 yang dipandu Syafiq Ali dan Farique Hairuman selesai di tempat ke-5 selepas 171 pusingan yang panjang dan sengit sepanjang perlumbaan.

"Pasukan PROTON R3 tidak hadir pada perlumbaan S1k tahun lepas namun kembali dengan menunjukkan kerjasama berpasukan yang baik. Kami mempunyai pasukan pelumba, jurutera dan kakitangan teknikal yang sangat berdedikasi untuk pembangunan kereta dan motorsport Proton R3, dan saya amat berbangga dengan apa yang telah mereka capai malam ini. Penyediaan, perancangan dan analisis risiko memainkan peranan yang penting, selain mempunyai kereta yang baik dan dengan Petronas sebagai penyokong setia kami," kata Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON, Dr. Li Chunrong.
"Banyak peminat motorsport menyedari bahawa kereta Proton mempunyai pemanduan dan pengendalian yang unggul, dan kereta kami dapat menahan kecanggihan dan cabaran perlumbaan ketahanan. Kereta Proton boleh dipercayai dan teguh, dan pada malam ini, pemandu berpengalaman kami tahu sehingga mana mereka boleh mendesak kemampuan kereta mereka dengan keupayaan yang terbaik. Pasukan itu mempamerkan perlumbaan ketahanan yang baik yang membawa kepada kemunculan semula dalam sukan bermotor yang luar biasa. Ini tentunya titik permulaan semula yang baik untuk PROTON," tambah Dr Li.


"Kami akan terus menyediakan strategi yang baik untuk kereta kami untuk prestasi dan ketahanan yang lebih baik, supaya pelanggan kami mendapat pengalaman pemilikan terbaik. Dengan pasukan yang baik, kami berusaha lebih baik dalam perlumbaan bertahan tahun depan juga, "tambah Dr Li.

No comments: