Fatah Amin bawa siapa ke Toyota GAZOO Racing Festival? 
 Toyota GAZOO Racing (TGR) Racing Festival yang melabuhkan tirai hujung minggu lalu berjaya mencapai sasarannya untuk menjadi sebuah acara festival sukan permotoran ulung dengan kehadiran lebih kurang 20,000 orang pengunjung bertempat di Malaysia Agro Exposition Park, Serdang (MAEPS) untuk mengalami sendiri aksi perlumbaan serta hiburan yang disediakan.

"Ribuan pengunjung yang turut serta hujung minggu lalu telah menjadikan penganjuran acara berskala besar seperti ini sangat bermakna buat kami. Saya sangat gembira dan bersyukur di atas sokongan yang ditunjukkan oleh mereka terhadap acara TGR ini. Untuk itu, kami akan terus berusaha untuk mempromosi sukan permotoran diperingkat akar umbi di negara ini," jelas Timbalan Pengerusi UMW Toyota, Akio Takeyama yang turut bersaing sebagai pelumba dalam kategori Promotional.
 Takeyama turut memuji pemandu-pemandu yang bersaing di dalam perlumbaan Vios Challenge, yang telah menunjukkan banyak peningkatan berbanding penampilan sulung mereka di Batu Kawan Ogos lalu. "Saya sendiri menimba banyak pengalaman berlumba daripada cabaran sengit yang diberikan oleh peserta-peserta lain.  Saya juga dapat melihat kemahiran mereka bertambah baik. Inilah tujuan sukan permotoran, untuk kita sentiasa memperbaiki kemampuan diri," tambah beliau.

Vios Challenge menampilkan 40 pemandu yang berlumba menggunakan jentara Toyota Vios 1.5J yang identikal di dalam tiga kategori berbeza dan ia menjadi tarikan utama acara berkenaan. Aksi di MAEPS melibatkan litar sepanjang 1.9 km dan 17 selekoh serta lima peralihan ketinggian permukaan litar menjadikannya lebih mencabar untuk pemandu dan memberi keseronokkan untuk penonton.

Aksi perlumbaan itu juga ditayangkan pada skrin besar di sekitar litar berkenaan dengan bunyi tayar dan deruman enjin yang jelas kedengaran di sepanjang laluannya. Dengan keupayaan jentera yang sama, pemandu perlu membuktikan tahap kemahiran memandu, untuk mengatasi pesaing mereka.
 Kategori Sporting yang menampilkan barisan pemandu baru yang belum pernah memenangi kejuaraan utama sebelum ini memberikan antara aksi yang menarik. Dengan penggunaan jentera Vios yang sama, peluang mereka untuk menang. Ini terbukti dengan catatan masa yang begitu hampir dalam kalangan pemandu ketika pusingan kelayakan.

Ini membawa kepada kejutan utama perlumbaan itu apabila Brendan Paul Anthony, seorang pendatang baru yang baru saja membuat penampilan sulung dalam Vios Challenge mendahului dengan masa terbaik bersama jentera pasukan Dream Chaser dalam pusingan kelayakan. Beliau seterusnya mendahului di dalam Perlumbaan 1 dan mengatasi pemandu berpengalaman lain seperti Brendon Lim, Ken Foo, Kenneth Koh dan Clement Yeo.

Perlumbaan 2 bagaimanapun lain pula ceritanya bagi beliau. Patrick Tam yang mewakili Team Nanoplus memberi saingan sengit kepada Brendon Lim dari pasukan Tedco Racing mencuri tumpuan di dalam litar kering. Ini telah memaksa Brandon sekadar berpuas hati ditempat ketiga dan kedudukan podium kedua bagi dirinya.

Bagi kategori Promotional, apa yang kelihatan seperti laluan mudah buat pendahulu perlumbaan Shawn Lee tidak berakhir seperti yang dijangka. Sekali lagi beliau membuktikan ketangkasannya dengan muncul juara bagi Perlumbaan 1 pada Sabtu, dengan Shukri Yahaya dan Danny Koo mengikuti di belakang mengulangi kedudukan seperti di Batu Kawan sebelum ini. Namun bagi Perlumaan 2, ia sama sekali berbeza.


Kesilapan ketika memasuki selekoh ke-6 menyaksikan keretanya berpusing. Perlu menunggu sehingga semua pelumba melepasi selekoh berkenaan dengan selamat sebelum beliau dibenarkan untuk masuk semula ke dalam litar, insiden itu telah meletakkannya dikedudukan terakhir. Ini memberi peluang kepada Shukri untuk melebarkan jarak dan diikuti rapat oleh Danny. Diana Danielle juga tidak melepaskan peluang itu untuk memberikan prestasi terbaiknya untuk meraih kedudukan ketiga; beliau juga menjadi pemandu wanita pertama yang berjaya menaiki podium Vios Challenge.


 Semua selebriti TGR seperti Danny Koo, Diana Danielle, Fattah Amin, Geraldine Gan, Janna Nick, Shawn Lee, Shukri Yahaya dan Venice Min melakukan kunjungan kerap untuk mengagihkan cenderahati dan bergambar bersama peminat.

Turut memeriahkan suasana di pentas utama ialah barisan selebriti bersama bas Drama Sangat Media Prima yang terdiri daripada Bell Ngasri, Chacha Maembong, Izzue Islam, Johan Ashaari, Nad Zainal, Puteri Aishah, Raja Afiq dan Zoey Rahman yang turut menghiburkan peminat.

"Ia menjadi hujung minggu yang cukup meriah dengan aksi perlumbaan berkualiti. Saya sendiri sangat seronok berada di situ untuk mengalami sendiri pemandangan serta mendengar deruman bunyi dan aroma udara yang tersendiri yang menjadikan acara sukan permotoran ini begitu istimewa seperti yang kami inginkan. Saya juga amat bersyukur kepada peminat-peminat yang sanggup meredah hujan lebat untuk kekal bersama kami hingga akhir acara. Jutaan terima kasih saya ucapkan," ujar Presiden UMW Toyota Motor, Ravindran K.

TGR Racing Festival menjadi satu daripada karnival sukan permotoran terbesar di Malaysia dan ia akan melebarkan sayapnya ke Medini, Iskandar di Johor pula selepas ini. Peminat-peminat tidak seharusnya melepaskan peluang untuk menyaksikan sendiri acara yang akan berlangsung dari 19 hingga 20 Januari 2018 nanti. Perhatikan juga pengumuman bagi pemenang hadiah utama Toyota Vios SE yang akan dilakukan menerusi saluran komunikasi rasmi UMW Toyota Motor sebelum 7 December 2017.

Untuk maklumat lanjut, khalayak awam boleh mengikuti perkembangan di laman rasmi Toyota GAZOO Racing Malaysia serta laman web rasmi UMW Toyota Motor termasuk laman Facebook dan Instagram.


Tentunya yang dinanti-nantikan pengunjung ketika acara berkenaan ialah aksi perlumbaan bagi kategori Super Sporting. Kategori ini terdiri daripada pemandu-pemandu profesional ternama tempatan yang ternyata memberikan pengalaman menyaksikan perlumbaan yang bermakna buat penonton sejak dari Perlumbaan 1 bermula pada pagi Ahad lagi.

Menafikan Tengku Djan dari kedudukan utama, Mark Darwin berhasil untuk kekal mendahului di depan sebelum merapatkan sudut ketika di selekoh pertama. Bagaimanapun, Djan mengekalkan garisan pemanduanya dengan kemas, sebelum kenderaan mereka bersentuhan dan menyebabkan kereta Darwin merempuh dinding dan kemudiannya tidak dapat lagi meneruskan perlumbaan. Pengadil dari AAM menyifatkan ia merupakan insiden kemalangan dan membenarkan Djan untuk berlumba ketika perlumbaan dimulakan sekali lagi. Akina Teo dari Team Mudah Racing juga menjadi mangsa di dalam situasi sama dan terpaksa menarik diri dari meneruskan perlumbaan.

Tanpa sesiapa di sisinya dipetak permulaan, Djan melebarkan jurang jarak dari perlumba lain. Impak dari kemalangan awal itu bagaimanapun menyaksikan bahagian bamparnya semakin longgar dan pada pusingan ke-4, pegawai perlumbaan mengarahkannya untuk masuk ke laluan pit sekaligus menamatkan penguasaan beliau di tempat pertama. Ini memberi peluang kepada William Ho untuk mendahului, dan diikuti oleh Mitchell Cheah dan Ser Meng Hui untuk kedudukan podium. Namun, tidak lama selepas itu Mitchell pula tersasar ke sebelah kanan litar dan William kekal berusaha untuk mengawal kenderaannya, menyebabkan kit badan sisinya tercabut. Meng Hui dari MMCS Sport mengambil peluang itu untuk merebut tempat pertama hingga ke akhir perlumbaan.

Mitchell dikenakan penalti 15 saat kerana terlebih awal memulakan perlumbaan dan beralih ke tempat ke-6. William juga terpaksa memasuki pit untuk menanggalkan bahagian kit badan yang hampir tercabut. Ini memberikan ruang kepada Syafiq Ali dari M7 Racing Team dan Boy Wong dari ST Wagon untuk mengisi kedudukan podium yang ditinggalkan.

Perlumbaan 2 tidak kurang dramatik, dengan hujan lebat mencurah dan menangguhkan seketika permulaannya selama sejam. Dengan kedudukan enam pelumba teratas dalam posisi terbalik di grid permulaan, Mitchell mengisi posisi utama dengan Djan di sisinya. Pemandu muda ini kekal tenang ketika Djan memberikan tekanan dari belakang. Mereka bersentuhan beberapa kali dengan jentera dipandu Cheah terpusing dalam dua kejadian, tetapi tanpa kemalangan teruk. Aksi berkenaan membenarkan William Ho merapatkan jarak dan ketika dia menghidu peluang, William terus memanfaatkannya di selekoh 16 untuk memaksa Djan melebarkan garisan pemanduannya.

Kedua-dua jentera mereka bersentuhan sekali lagi ketika laluan mendaki di selekoh ke-17. Insiden berkenaan menyebabkan rim jentera Djan patah dan menyebabkan beliau tidak dapat meneruskan perlumbaan. Willian sendiri juga terpaksa berdepan dengan masalah tayar bocor. Beliau dikenakan denda 15 saat di atas tindakannya terhadap Djan tetapi berjaya menghabiskan perlumbaan ditempat ketiga. Mitchell Cheah berhasil mengungguli saingan di tempat pertama dan mendahului Boy Wong yang lebih tenang tetapi konsisten disepanjang perlumbaan.

Turut mengujakan pengunjung ialah pertunjukkan drift oleh juara dunia dari Jepun, Masato Kawabata dan Hideyuki Fujino yang membuat persembahan terbaik mereka menggunakan kereta Toyota 86 Toyo Tires. Melakukan aksi itu di litar utama, pengunjung dapat menyaksikan kecermatan kedua-dua pemandu ini mengawal kenderaan mereka yang hanya beberapa inci sahaja dari dinding penghadang.

Selain itu, tagline "All About The Drive" yang digunakan oleh Toyota tidak akan bermakna sekiranya tiada model-model terkini jenama itu dipamerkan. Antara tarikan utama diruang berkenaan ialah model C-HR yang tidak pernah gagal menarik perhatian orang ramai di mana juga ia dipamerkan.

Selain pandu uji, pengunjung juga diberi peluang untuk mengalami sendiri keseronokkan di dalam model 4x4 lagenda, Hilux dan Fortuner. Laluan yang dibina khas memberi peluang kepada pengunjung untuk mengetahui keupayaan kenderan berkenaan, antaranya ketika memanjat binaan rel yang tinggi serta halangan dilaluan off-road.

Pilihan makanan juga antara yang terbaik; sebanyak 20 trak makanan utama di negara ini dijemput untuk menyajikan hidangan mereka kepada pengunjung sepanjang hujung minggu lalu. Aroma yang menyelerakan memenuhi segenap ruang tempat acara ini berlangsung.

Dengan keluasan tapak acara yang lebih kompak berbanding di Batu Kawan, Toyota GAZOO Racing (TGR) Racing Festival di MAEPS minggu lalu dipenuhi dengan kehadiran pengunjung yang tak putus-putus yang mengikuti pelbagai aktiviti yang disediakan. Ini termasuk persembahan di pentas utama yang turut menampilkan ramai selebriti.


No comments: