Pelumba wanita catat sejarah menang di Portugal

 Kejohanan Dunia FIM Supersport 200 yan berlangsung di Litar Autodromo International do Algarve, telah menyaksikan Ana Carrasco Gabarron memperolehi kemenangan cemerlang dalam Pusingan Portugis DOC Prosecco. Ana Carrasco Gabarron meraih kemenangan sulungnya dengan menunggang Kawasaki Ninja 300 dan mewakili ETG Racing.

Ana yang berasal dari Murcia, Sepanyol, menewaskan pelumba Itali, Alfonso Cappola dan pelumba Sepanyol Marc Garcia, kedua duanya mewakili Halcourier Racing yang masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga dengan menunggang Yamaha YZF-R3. Carrasco memulakan kerjaya perlumbaan motosikalnya di Moto3 pada tahun 2013, sebelum berpindah ke SSP300 dalam siri WSBK, dan kini berada di tempat ketujuh dalam kedudukan keseluruhan pelumba.

Kejayaan penunggang berusia 20 tahun itu disempurnakan di salah satu litar yang paling mencabar dalam kalendar musim ini di Portamio, selepas persaingan 11 pusingan yang menyaksikan Carrasco cekal menakluk kemenangan tipis sewaktu kelompok tiga pelumba hadapan melintasi garisan.

Bersaing sengit dalam pusingan terakhir dengan pelumba petak utama Alfonso Coppola (SK Racing) dan Marc Garcia (Halcourier Racing), Carrasco berjaya bermula di barisan depan pada hari Sabtu untuk kali pertama musim ini. Klasifikasi terbaiknya sepanjang musim ini adalah di Litar Lausitzring dengan kedudukan kelima di grid, yang menunjukkan dia dan pasukan itu telah membuat penyesuaian yang kemas pada jentera Kawasaki Ninja 300 mereka.

Dengan kemenangan bersejarah di trek Portugis ini, Carassco menjadi pelumba kelima dalam kategori baharu untuk menaiki tangga teratas di podium, selepas Mike Perez, Scott Derue, Marc Garcia dan Alfonso Coppola. Pencapaian ini akan tertulis dalam sejarah untuk menjadikannya wanita pertama yang memenangi perlumbaan bertaraf dunia (kelas solo). Ini adalah satu lagi catatan dalam arena pelumba motosikal wanita, seperti mana pencapaian Maria Herrera di FIM CEV, Lucy Glockner dalam pelbagai kategori IDM dan Sarah Heide juga dalam pertandingan kebangsaan Jerman.

Layari laman web KMSB di http://kawasaki.com.my/ dan halaman Facebook Kawasaki Motors Malaysia Sdn Bhd untuk maklumat lanjut.

No comments: