Yamaha membuka Institut Jepun-India yang Pertama untuk Pembuatan di Chennai


Iwata, July 21, 2017 - Yamaha Motor Co., Ltd. mengumumkan bahawa ia telah mengadakan majlis perasmian bagi Pusat Latihan MOTOR NTTF YAMAHA (YNTC), yang baru ditubuhkan di Loji Chennai (dalam Tamil Nadu Negeri ) dengan Anak syarikat tempatan dari India, Yamaha Motor Pvt. Ltd. (IYM).

The YNTC adalah pusat pertama dibuka sebagai sebahagian daripada Institut Jepun-India untuk "Manufacturing" inisiatif (JIM), yang sedang dilaksanakan oleh Kerajaan Jepun, Kerajaan Republik India, dan syarikat-syarikat Jepun sebagai -"Private Manufacturing Program: bagi Promosi Pemindahan Pemasaran.

Ianya bertujuan untuk mewujudkan kaedah gaya Jepun bagi pembuatan dan  budaya kerja dan kemahiran di India. Program ini melibatkan kerjasama antara Kerajaan Jepun dan syarikat-syarikat Jepun untuk merealisasikan "Buat di India" dan "Kemahiran India" yang dikemukakan oleh Perdana Menteri India Modi. Melalui penubuhan Jekstil Jepun (JEC) di kolej-kolej kejuruteraan yang ada, Kerajaan Jepun dan Kerajaan Republik India berhasrat untuk melatih 30,000 pemimpin dan jurutera dalam tempoh sepuluh tahun akan datang.
Selain itu, sebelum majlis pembukaan, Majlis Akreditasi JIM telah diadakan pada 27 Jun di Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri, Kerajaan Jepun. Di majlis itu, empat syarikat Jepun - termasuk Yamaha Motor - disahkan sebagai anggota JIM, dan memajukan persediaan untuk pembukaan JIMs.

Dari pembukaannya pada 21 Julai, 40 pelajar berumur 18 hingga 21 tahun telah diterima untuk tahun akademik pertama di YNTC. Sepanjang program empat tahun, pelajar akan mempelajari kemahiran praktikal dalam pembuatan gaya Jepun merangkumi sembilan bidang utama: pemasangan motosikal, kawalan bahagian, cat, welding, pemutus, pemesinan (dalam kedua-dua aluminium dan keluli) dan kawalan kualiti.

No comments: