Triumph Bekal Engin pada MOTO2Triumph Motorcycles telah diumumkan sebagai pembekal enjin eksklusif kepada FIM Moto2 World Championship bermula dari 2019.

Triumph telah menandatangani kontrak tiga tahun dengan Dorna - pemegang hak komersial MotoGPTM - untuk membekalkan engine perlumbaan  Triumph Triple 765cc, berdasarkan powerplant dari model baru Triumph Street Triple 2017.

Enjin baru ini merupakan satu perkembangan penting dari Daytona 675R powerplant yang telah memenangi perlumbaan yang telah dikuasai oleh segment supersports di Isle of Man TT, Daytona 200 dan British Supersports Kejohanan pada tahun 2014 dan 2015.


Berdasarkan spesifikasi 765cc powerplant tertinggi daripada RS Street Triple ia telah dibangunkan untuk Moto2TM dengan ubah suaian yang berikut;

  • Diubahsuai kepala silinder dengan disemak masuk dan ekzos port untuk aliran gas dioptimumkan
  • Injap titanium dan spring injap yang lebih keras terhadap peningkatan rpm
  • Output Rendah alternator perlumbaan kit untuk inersia dikurangkan
  • ECU yang akan dibangunkan dengan Magneti Marelli

Berdasarkan 2017 Street Triple powerplant baru, Triumph Moto2TM 765cc engine 3 silinder ini telah dibangunkan dan ditala untuk menambahkan kuasa dan tork.

Paul Stroud, Ketua Pegawai Komersial untuk Triumph Motorcycles, berkata; "Ini adalah satu detik penting bagi Triumph yang membawa era baru yang menarik kepada sejarah perlumbaan 110 tahun. Kami mengalu-alukan hubungan yang panjang dan mendebarkan dengan Dorna dan pasukan Moto2, pelumba dan peminat. "


Carmelo Ezpeleta, Ketua Pegawai Eksekutif Dorna ditambah; "Kami amat teruja untuk bekerjasama dengan salah satu jenama motosikal yang paling ikonik di dunia. The Triumph enjin triple terkenal kerana kuasa dan tork penghantaran kuat, linear mereka dan telah mencapai banyak kejayaan di landasan yang menjadikan mereka pilihan yang ideal untuk Kejohanan Moto2. Kami tidak sabar-sabar untuk musim 2019 dan permulaan generasi baru Moto2 dengan kerjasama Triumph. "


No comments: