Saman AES kini RM150?


Mungkin ramai yang akan mengalu alukan  pindaan undang undang yang dicadangkan untuk mengurangkan denda trafik di bawah Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES). Pengurangan denda daripada RM300 kepada RM150 dilaporkan akan dibentangkan di Parlimen pada Mac tahun depan, menurut laporan theSundaily semalam.
Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Aziz Kaprawi memberitahu  theSun bahawa semakan undang-undang ini adalah penting bagi fasa kedua AES dan juga untuk menyeragamkan denda yang dikeluarkan oleh polis trafik dengan mata demerit  Kejara. Ia juga menggambarkan bahawa sistem mata demerit Kejara itu hanya boleh bermula selepas undang-undang baru untuk AES diwartakan dan digabungkan ke dalam Kesedaran Sistem Keselamatan Automatik (Awas) itu. Sistem Kejara juga akan melibatkan integrasi isu saman trafik oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Jabatan Pengangkutan Jalan dan polis.
Aziz mengesahkan bahawa jumlah tetap RM150 yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai minggu lalu adalah semata-mata diskaun kompaun bagi pesalah trafik untuk menyelesaikan 2.5 juta tertunggak AES dikeluarkan saman sejak 2012.
"Tawaran diskaun ini bermula sekarang, bagi tempoh enam bulan akan datang. Selepas tempoh itu, mereka yang masih enggan membayar akan diheret ke mahkamah," kata Aziz, bagi menjelaskan kekeliruan mengenai langkah terbaru itu oleh kementerian berhubung dengan Seksyen 79 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi kesalahan AES. Hukuman semasa, jika sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM300 dan tidak lebih daripada RM2,000 di bawah Akta 1440, dan telah dipinda kali terakhir pada tahun 2012. Beliau juga tidak menolak cadangan Jabatan Peguam Negara untuk menubuhkan mahkamah khas bagi menyelesaikan tunggakan kes AES terkumpul dalam tempoh empat tahun yang lalu.
Persoalan ini timbul selepas pengerusi Sekretariat Bantahan AES Zulhazmi Shariff mempersoalkan pengumuman Liow mengenai jumlah tetap RM150 tersebut. Zulhazmi berkata denda RM300 bagi kesalahan memandu laju dan kesalahan ringan melangar lampu merah yang dirakam AES tetap tidak berubah "sehingga peraturan sekarang ini dipinda". Dari segi perundangan, persetujuan Kabinet untuk mengurangkan denda kepada RM150 tidaklah bermakna Seksyen 79 (2) Akta telah diubah, mel;ainkan ia nya dibentang dan diluluskan di parlimen.
Dalam perkembangan berkaitan, Aziz berkata Kementerian Pengangkutan masih belum membuat keputusan mengenai bilangan kamera keselamatan dan lokasi pemasangannya bagi fasa kedua AES kelak.

No comments: