Beg udara pinggul bagi warga emasKemalangan adalah bahaya yang sentiasa wujud - itulah sebabnya kenderaan masakini dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti beg udara.

Bagaimanapun, untuk warga emas,  hanya terjatuh sewaktu berjalan boleh menyebabkan kecederaan yang mengubah hidup mereka. Apatah lagi bagi warga emas yang menunggang motosikal. ActiveProtective sedang membangunkan satu beg udara untuk melindungi tulang pinggul senior kita.

Ketua Pegawai Teknologi ActiveProtective, Dr. Robert Buckman, merupakan seorang pakar bedah trauma. Sepanjang kariernya, beliau mendapati berapa ramai orang tua telah dibawa ke hospital dengan tulang pinggul yang patah akibat jatuh, dan  mereka sering tidak pulih sepenuhnya daripada kecederaan tersebut.

Beliau kemudianya telah merekacipta satu beg udara untuk dipakai seperti tali pinggang, sama ada di atas atau di bawah pakaian. Apabila sensor gerakan 3D mengesan gerakan atipikal yang unik untuk jatuh, ia menggunakan inflator gas sejuk untuk mengaktifkan satu beg udara yang melapisi sisi pinggul pemakai. Beg itu didakwa mampu mengurangkan daya impak ke tulang pinggul sehingga  90 peratus. Ujian fungsi peranti sedang dijalankan dengan menggunakan replika seorang wanita berusia 90 tahun.

Setakat ini, keputusan telah dilaporkan amat memberangsangkan. Syarikat itu memberitahu bahawa ujian manusia dijadualkan bermula tahun ini, dengan pengkomersilan dirancang untuk akhir 2016.
No comments: