BMW F800GS Funduro

BMW F800GS Funduro menyeronokkan

Siri Funduro BMW merupakan adaptasi faktor keseronokkan tunggangan luar-jalan atau "off-road" bagi kegunaan di jalanraya. Dalam usaha para pembuat motosikal lain menjuruskan konsep motard bagi mengeluarkan motosikal sebegini, BMW kekal dengan siri Funduro nya untuk genre ini.
Siri Funduro BMW ini bermula pada tahun 1993 dengan pengeluaran F650 yang dikuasai enjin satu selinder ketika itu. Malah ianya merupakan motosikal BMW yang pertama menggunakan rantai sebagai hantaran akhir. Siri enjin Rotax satu selinder ini kemudiannya diganti dengan versi enjin kembar sebaris 798cc, bagi model F800S, F800ST dan juga F800R. Siri F ini kemudiannya dinaik taraf dengan kegunaan luar-jalan dengan denominasi GS (Gelände-Strasse).
BMW Malaysia kini menawarkan model F800GS untuk pilihan peminat motosikal Malaysia. Jentera menarik ini di datangkan dalam dua warna iaitu kuning dan juga magnesium, dan dengan kerangka serba baru. Tangki bahanapinya juga di reka semula dan diletakkan di bawah pelana untuk merendahkan pusat graviti nya bagi meningkatkan kestabilan. Sesuai dengan ciri GS nya, jentera ini dibekalkan dengan rim jejari, yang menjanjikan lebih kelasakan untuk kegunaan luar-jalan apabila dipasang dengan tayar yang sesuai.
Bila jentera GS yang diperkatakan, mungkin ramai yang mengingati siri R-GS terdahulu seperti R1200GS dan juga R1200GS Adventure. Siri R menggunakan enjin bertentang boxer, dan disasarkan khusus untuk keperluan lasak di luar-jalan. F800GS ini walau bagaimana pun tidak mengecewakan untk menggalas keperluan sebegitu, malah munbgkin ada yang merasa lebih selesa dengan nya berbanding abang abangnya yang lebih besar itu. Ianya lebih ringan daripada siri R1200GS, tetapi lebih berkuadsa dari F650 satu selinder terdahulu. Ringkasnya, ia mengisi kelohongan yang terdapat di antara kedua dua model tersebut, dan ini sebenarnya membuatkan model ini amat menarik.
Walaupun dengan tangki penuh, beratnya hanya mencecah 207kg, dan ini membuatkan ianya agak mudah dikendalikan dan tidak terlalu berat bagi kebanyakan orang. Ini meningkatkan lagi sifat mudah-kendali nya, dan juga meningkatkan keyakinan penunggangnya. Enjin serba baru dwi-selinder sebaris nya bersesaran 798cc dan mampu menjana 85hp, cukup mengujakan dengan dayakilas yang dirasakan sekata pada keseluruhan julat rpm nya, bagi memacu jentera menyeronokkan ini melalui ke enam enam gear yang dibekalkan.
Dengan ketinggian pelana sebanyak 850mm, ianya amat sesuai bagi kebanyakan orang untuk kendalian jentera terutamanya sewaktu hentian di persimpangan lampu isyarat. Kedudukan penungganagn yang menegak dan tinggi juga memberikan daya pandang yang luas di jalanan sesak, dan memerapan membrek juga tidak merisaukan dengan adanya sistem ABS yang di bekalkan standard. Brek cakera Brembo depan dan belakang bukanlah sesuatu yang asing bagi motosikal BMW, dan seperti lazimnya ia membekalkan daya hentian yang cukup meyakinkan walaupun pada kelajuan tunggi dan juga jalan berliku seperti "trek" Kuala Kelawang. Jalan tersebut cukup sesuai untuk menguji kemampuan sebarang motosikal dalam menangani liku dan selekoh, dan juga kuasa pacuan dan hentian jentera.
Paling penting, BMW F800GS ini berjaya mengekalkan pengendalian jentera yang baik dengan penggunaan penyeraphentak hadapan jenis terbalik 45mm, yang digabungkan dengan penyeraphentak belakang bolehlaras, yang dipasang pada lengan ayun aluminium tetuang.Enjin dengan mampatan 12.0:1 ini juga didapati amat menjimatkan dengan penggunaan bahanapi hanya lebihkurang 4liter/100km. Tetapi, seperti kebanyakan kita, mungkin bukan bahanapi yang jadi ukuran, tetapi keseronokkan dan keyakinan penunggangan yang membuatkan kita berdaya menunggang dengan lebih baik, seronok dan selamat.


Enjin: 798cc dwi-selinder sebaris 4-lejang sejukan cecair
Kuasa max: 85 hp) @ 7,500 rpm
Torque max: 83 Nm @ 5,750 rpm
Transmisi: 6-kelajuan
Berat kering: 178kg
Harga: RM83,800.00

1 comment:

Anonymous said...

best moto ni..rs cm snang nk handle...hehe..ble lg next bro?