Kawasaki ER6n
Tawaran pasaran bagi motosikal berkuasa tinggi iaitu yang melebihi 5OOcc di Malaysia agak terbatas kepada model model 650cc ke atas memandangkan ketiadaan tawaran bagi motosikal 5OOcc masa kini. Terdapat pelbagai model motosikal 650cc yang ditawarkan seperti Naza Blade, Aprilia Pegaso Strada 650 dan KTM 660SM. Model Kawasaki yang dipaparkan kali ini iaitu ER6-N merupakan usaha Kawasaki untuk memenuhi citarasa tunggangan yang selesa dan mudah bagi semua peringkat penunggang, baik yang berpengalaman mahupun yang baru ingin berjinak dengan motosikal yang lebih tinggi kuasanya dalam ertikata tunggangan yang sebenar. Ini yang dimaksudkan Kawasaki apabila menamakan model ini sebagai "ER" iaitu "Essence of Riding". Model ini diberikan huru N di belakang, sesuai dengan kategori "Naked" nya. Motosikal middle-weight memang selesa ditunggang, tidak terlalu berat dan besar, dengan kuasa yang mencukupi untuk ditunggang di celah kesesakan kenderaan di dalam bandar, mahupun untuk perjalanan jauh. Tunggangan yang menyeronokkan adalah apabila kita mempunyai cukup kawalan ke atas sesebuah jentera dan ianya tidak terlalu ganas hinggakan kita perlu menumpukan perhatian yang lebih terhadap kawalan pendikit. Berkuasa 649cc, enjinnya mempunyai julat kuasa yang luas dan cukup terkawal walaupun bagi seorang penunggang yang kurang berpengalaman. Namun ini tidak bermakna ianya tidak dapat dinikmati oleh penunggang berpengalaman yang inginkan kuasa yang mencukupi bagi membolehkan penunggangan pantas. Inilah yang ditawarkan oleh enjin ini. Seperti model Kawasaki yang lain, enjinnya akan melonjak apabila melepasi 5,000 rpm dan terus memberikan peningkaian kuasa yang sekata walaupun sehingga mencecah 10,000rpm. Enjin dwi-selinder selari (parallel-twin) dengan dwi aci-sesondol (DOHC) ini dapat menjana 72 kuasa kuda dengan mudah walaupun dengan saiznya yang kompak dan ringan. Kawasaki boleh dikatakan sinonim dengan enjjn parallel-twin seperti model model Vulcan nya. Enjin baru yang ringan ini memberikannya kelebihan dalam meningkatkan nisbah kuasa-ke-berat bagi motosikal ini, dan peningkatan kuasa ini telah mampu dijana dengan rekaan semula enjin ini dan digabungkan dengan sistem suntikan bahanapi, dan susunan gear yang bertingkat juga telah menyumbang kepada pengecilan saiz enjinnya berbanding dengan enjin enjin Kawasaki bersesaran sama yang terdahulu.Tapi awas, jangan tertipu dengan saiz enjinnya, ia cukup mengujakan dan cukup untuk menyahut cabaran jentera lain yang lebih besar...

Rekabentuk Melihat rupa luarannya saja sudah memberikan kita keinginan untuk menunggangnya. Kedudukan tunggangan agak menegak dan tidak ekstrim, sesuai untuk tunggangan yang tidak meletihkan, atau bagi mereka yang agak besar ukuran pinggang seluarnya... Rekabentuk kontemporari memberikan kelainan kepada model ini, dengan penyeraphentak belakang yang condong, dan ekzos rekabentuk baru yang menarik dan tersorok dl bawah, memberikannya rupa yang kemas. Penyeraphentak belakangnya dipasang secara offset untuk membolehkan ketinggian pelana diturunkan ke 785mm, yang membolehkannya ditunggang secara yakin oleh semua golongan termasuk wanita. Kedudukan offset penyeraphentak ini juga membolehkan pelarasan yang mudah kepada penyerap hentak ini, tetapi suspensi hadapannya adalah dari jenis konvensional yang tidak boleh dilaras. Mungkin ada yang merasakan rekabentuk lampu hadapannya agak lain sedikit, tetapi ianya masih mampu menjana cahaya yang sekata seakan bentuk "u" yang cukup terang untuk penunggangan malam hari yang selesa. Paparan meternya terletak di atas lampu hadapan, dengan paparan analog bagi rpm dan meter kelajuan digital. Penggunaan cakera brek jenis petal seperti abang abangnya yang iebih besar juga telah menambahkan lagi tarikan estetiknya, dan cukup mencengkam untuk kuasa pemberhentian yang meyakinkan.

Kesimpulan
Perlu dikatakan bahawa kekuatan model ini adalahlebih kepada keselesaan dan keseronokkan penunggangan nya, dan rupanya yang moden. Terdapat sebuah lagi model ER ini yang mempunyai fairing lengkap iaitu ER5-F dengan tapak atau wheelbase yang 5mm lebih panjang. ER6-N ini mudah dihalakan ke mana sahaja, dan akan bertindakbalas dengan baik terhadap kilasan stering, dan apajua kehendak penunggangan kita. lanya mengambil selekoh dengan cukup meyakinkan dan dapat menggunakan tayar secara maksima dan mampu menangani lopak dan jalan beralun dengan agak baik. Posisi penunggangan, ketinggiannya dan beratnya yang rendah memudahkan kita mengawal dan menolaknya parking, dan kompartmen yang berada dibavah pelana belakang cukup luas untuk menyimpan baju hujan yang ringkas. lanya menepati namanya yang menjurus kepada ertikata penunggangan yang sebenar, iaitu keseronokan penunggangan.

1 comment:

Daryl Teo said...

Yeah dude i'm eyeing this bike too. But heard 2009 model should be revealed in Paris this Sept. Hopefully new budget will lower CBU bike taxes further so more options than this CKD version. Also keen on Versys 650 too sharing same lump!