Cagiva Raptor 125

Jentera 125cc 2 lejang ini diasaskan rekabentuknya dari model MV Agusta V-Raptor, dan kelihatan amat menarik dengan bercirikan Eropah yang unik.

Ketelitian rekabentuk dan estetik memang merupakan sesuatu yang sinonim jentera Eropah, dan ianya dipaparkan kepada jentera ini, seperti ruangan penyimpanan helmet di bawah tangki bahanapi 12.5liter nya yang boleh ditongkat, seperti kebanyakan model Cagiva yang terdahulu. Bekas pelincir 2T dan cecair penyejuk jua ditempatkan di sini dan mudah dicapai untuk pemeriksaan dan penambahan.

Tekonologi tinggi juga turut digunapakai pada jentera ini, dengan penggunaan brek Brembo hadapan cakera 320mm yang jauh lebih besar dari jentera lain sekelasnya, dan cakera 230mm di belakang. Penyerap hentak terbalik (USD) Marzocchi juga digunapakai di hadapan, beserta monoshock belakang digabungkan dengan kerangka aloi berbentuk berlian yang berketegasan tinggi untuk menenghasilkan maklumbalas jalanraya (Road feed-back) dan kawalan jentera yang baik.Ini di padankan pula dengan penggunaan rim aloi depan belakang 17".

Paparan meternya ringkas dengan satu meter kelajuan analog kilometer dab huga batu, yang turut mempamerkan lampu amaran kepanasan enjin dan tongkat diturunkan. Lampu isyarat aras bahanapi rendah, gear neutral dan 2T juga dipaparkan di bawah meter.Seperti kebiasaan jentera Eropah, ia juga dilengkapi dengan lampu parkir yang dilenglkapkan pada kunci utama. Stereng yang dikunci turut juga menghalang tangki dari diangkat, lantas sekaligus memastikan keselamatan helmet yang terletak di bawah nya.

Penunggangan Raptor ini sememangnya menepati jangkaan dari segi respons pendikit yang pantas dan cukup berkuasa untuk pemintasan kenderaan lain sewaktu memotong. Seperti jentera dua lejang yang lain, mainan pendikit pada rpm tinggi merupakan sesuatu yang dinikmati, dan jentera ini banya mengingatkan penulis kepada zaman kegemilangan enjin dua lejang pada akhir 80an dahulu di mana ianya menguasai jalanan sehinggalah kini. Kelebihan jentera dua lejang ejukan cecair sememangnya tidak dapat dinafikan untuk penunggangan yang tangkas dan agresif.

Bagi jentera sebaik ini, harga RM25154.75 mungkin bukan satu penghalang untuk memiliki pekej sebuah jentera yang berprestasi hebat dan rekabentuk yang mengundang jelingan. Cuma rasional yang mengatasi hati dan perasaan akan membataskan kemampuan anda dengannya...

"Tangkas menarik dengan gaya retro tersendiri"

Model: Cagiva Raptor 125
Engine: Satu selinder , dua lejang
Sesaran: 125cc
Gerek x Lejang: 56 x 50.6 mm
Nisbah Mampatan: 7.4:1
Nyalaan: CDI
Transmisi:6 kelajuan / rantai
Brek: (dpn)cakera 320mm 4 piston
(blkg) cakera 230mm 1 piston
Tayar (dpn) 110/70-17 (blkg) 150/60-17
Berat kering: 125 kg

No comments: