MBM Resources Berhad tingkatkan keuntungan akhir 2020

MBM Resources Berhad, dan anak syarikatnya ("MBMR" atau "Group"), telah mengumumkan kedudukan kewangannya untuk suku keempat 2020 berakhir 31 Disember 2020 (“Q4 2020”) hari ini.  Pendapatan Kumpulan meningkat lebih tinggi pada RM70.6 juta atau 14.3% berbanding suku yang sama pada 2019 untuk ditutup pada RM563.4 juta.  Hasil dan jumlah yang lebih tinggi ini telah disumbangkan oleh Motor Trading dan Auto Bahagian Pembuatan Bahagian Auto hasil dari peningkatan permintaan pengguna dan pembuat kenderaan. Turutan dari itu, Kumpulan menggandakan keuntungan sebelum cukainya (KSC) dengan kenaikan RM49.2 juta atau 104.0% berbanding suku yang sama pada tahun 2019 yang merekodkan KSC sebanyak RM96.5 juta.

 Perolehan Kumpulan dalam sektor usaha sama juga meningkat dengan ketara dengan peningkatan sebanyak RM2.7 juta atau 83.1% peningkatan keuntungan berbanding suku yang sama untuk ditutup pada RM6.0 juta untuk suku tahun berkenaan.  Keberhasilan rakan sekutu turut menunjukkan prestasi yang lebih tinggi untuk ditutup dengan keuntungan RM65.8 juta berbanding suku yang sama, dengan kenaikan RM22.1 juta atau 50.6%.

 Mengulas mengenai prestasi Q4 2020 Kumpulan, CEO dan Presiden MBM Resources Berhad yang baharu yang dilantik iaitu En.  Muhammad Fateh Teh Abdullah menyatakan, “Dengan lanjutan tempoh pengecualian cukai jualan untuk kenderaan penumpang sehingga 30 Jun 2021 di bawah pakej rangsangan Penjana dan sambutan positif pelanggan yang dilihat pada separuh kedua 2020, MBMRB berharap akan dapat mengekalkan minat membeli kenderaan penumpang dan komersial kami dalam tahun 2021. Kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan dan semua pihak berkepentingan atas sokongan yang diberikan. "

Beliau turut menambah bahawa "Kumpula ini juga meneliti cabaran dan ketidakpastian yang akan mendatang turutan Covid-19 yang sangat tinggi di dalam negara dan di peringkat global yang pastinya akan menjadi faktor risiko utama yang merendahkan prestasi Kumpulan dalam jangka masa terdekat, walaupun begitu kami sentiasa mengamalkan langkah dan prosedur Covid-19 di semua cawangan dan premis kami bagi mengurangkan risiko. "

 Berikutan keputusan kewangan ini, MBMRB telah mengisytiharkan dividen interim suku kedua sebanyak 6 sen se saham.


No comments: